foto: LETA
Cēsu klīnikā plānveida operācijas šomēnes veiks tikai pret gripu vakcinētiem pacientiem
2018. gada 6. decembris, 09:49

Cēsu klīnikā plānveida operācijas šomēnes veiks tikai pret gripu vakcinētiem pacientiem

LETA

Saistībā ar gripas epidēmijas tuvošanos un ar to saistīto risku plānveida operāciju veikšanai, Cēsu klīnikā plānveida operācijas 17.decembra tiks veiktas pacientiem, kuri būs vakcinēti pret gripu, liecina Cēsu klīnikas informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vakcinācijai ir jābūt veiktai ne vēlāk kā 14 dienas pirms plānotās operācijas un apliecinājums par vakcināciju ir ieraksts potēšanas pasē vai ģimenes ārsta apliecinājums veidlapā. Tie pacienti, kuriem vakcinācija kontrindicēta, būs jāuzrāda atbilstošu speciālista slēdzienu.

Pacientu par nepieciešamību vakcinēties informē ārsts, nozīmējot pacientu uz operāciju.

Ja iestāšanās brīdī Cēsu klīnikā netiek uzrādīti vakcinācijas dokumenti, nav iespējams veikt paredzēto plānveida operāciju.

Cēsu klīnikas infekciju slimību kontroles ārste Areta Vītola akcentēja, ka Cēsu klīnika, rūpējoties par pacientu drošību un pēcoperācijas komplikāciju riska samazināšanu, ir noteikusi prasības vakcinācijai pret gripu pirms plānveida operācijām. Visdrošāko profilakses pasākumu - vakcināciju, ieteicams veikt, kad gripas epidēmija vēl nav sākusies. Ņemot vērā gripas epidēmijas ilgumu, kas ilgst līdz pat 14 nedēļām, parasti no janvāra līdz martam, un imunitātes izstrādei nepieciešamo periodu, vakcināciju ieteicams veikt vismaz divas nedēļas līdz plānotai operācijai.

"Mūsu mērķis veikt visu nepieciešamo, lai nepieļautu saslimšanu ar gripu operētajiem pacientiem, jo komplikāciju iespējamība paildzina ārstēšanās laiku slimnīcā un pagarina atveseļošanas periodu," uzsvēra Vītola.

Ievadot organismā vakcīnu, tā izraisa antivielu veidošanos, bet neizraisa slimību. Gripas vīrusa mainības dēļ katru gadu vakcīna ir jāizstrādā no jauna, līdz ar ko arī jāvakcinējas ir katru gadu no jauna.