foto: Ekrānuzņēmums
"Man ir tiri zobil" - Veselības ministrija tūkstošiem mazuļu sarūpē dvielīšus ar kļūdainu uzrakstu
2018. gada 12. oktobris, 06:11

"Man ir tiri zobil" - Veselības ministrija tūkstošiem mazuļu sarūpē dvielīšus ar kļūdainu uzrakstu

Jauns.lv

Veselības ministrija - labu gribot - uzsākusi bērnudārznieku un 1. un 2.klases skolnieku izglītošanu par to, cik svarīga ir zobu higiēna. Nodrukāti bukleti, dāvinātas zobubirstes, kā arī izgatavoti dvielīši bērniem. Diemžēl šis projekts savā ziņā izgāzies tā realizētāju dēļ, ziņo LTV raidījums "4.studija".

Neveiklo misēkli pamanījusi kāda mazuļa māmiņa vārdā Aija. Viņas bērnam dārziņā izsniegts dvielis, uz kura lasāms uzsaukums "Man ir tiri zobil". Uzrakstā iztrūkst gan garumzīme virs burta 'i', gan arī teikuma beigās izsaukuma zīme neizskatās pēc izsaukuma zīmes, bet gan pēc mazā 'l' vai lielā 'I' burta. 

Bukletos un citās dāvaniņās ar vēstījumu "Man ir tīri zobi!" viss ir kārtībā, taču dvielīši izveidojušies mulsinoši. Kā norāda māte Aija, viņasprāt, Veselības ministrijā ir problēmas ar gramatikas pārzināšanu. Aija uztraucas, ka šāda kļūda pirmklasniekam,  kurš tikai mācās lasīt, varētu radīt nepareizu izpratni par vārdu rakstību. Tam piekrīt arī audiologopēde Anna Silantjeva. "Bērniņš, kuram ir laba vizuālā uztvere, iegaumēs nepareizi uzrakstīto vārdu un tālāk savā rakstu valodā lietos to tā," skaidro speciāliste. Nepareizu garumzīmju lietošana agrīnā bērnībā varot iespaidot cilvēku pat uz visu atlikušo dzīvi: "Bērniņam redzes uztvere sāk attīstīties otrajā, trešajā nedēļā pēc dzimšanas, bet četru gadu vecumā bērna kognitīvās prasmes ir sasniegušas aptuveni 50% no pieaugušā vecuma spējām," skaidro speciāliste.

18 000 kļūdainu dvieļu

Veselības ministrija dvielīšus ar apdruku pasūtījusi par 20 000 eiro uzņēmumā "Divi Gani". Ministrijas runasvīrs Oskars Šneiders lūdz piedošanu visiem par radušos situāciju. "Dvielīša gadījumā ir problēma. Mēs sazināsimies ar programmas īstenotāju, kas ir atbildīgs par visiem šiem izdales materiāliem".  Projekts realizēts ar Eiropas sociālā fonda līdzdalību un kopš gada sākuma tajā iesaistīti jau 5000 bērnu. Šajā laikā, šķiet, neviens - atskaitot māmiņu Aiju - nav pamanījis, ka bērniem tiek izsniegti dvieļi ar gramatisku kļūdu vēstījumā. Ne projekta vadītāji, ne audzinātāji un skolotāji, ne pati ministrija, kura par kļūdu uzzināja vien no TV raidījuma. Ministrijā līdz šim nebija saņemta neviena sūdzība.

Maketā kļūdas nebija

Šneiders norāda, ka ministrijas apstiprinātajā maketā kļūdas nebija - teksts korekts un ar visām vajadzīgajām pieturzīmēm. Tiesa, neviens nav pārbaudījis gala produktu. Uzņēmumā "Divi Gani", kas veidoja dvielīšus, skaidro: "Diemžēl tas ir frotē audums, kurš nav ļoti pateicīgs smalkam izšuvumam. Un tieši auduma īpatnību dēļ kaut kur tā garumzīme nav skaidri saskatāma. Tika izmantots projekta logotips ar izteiktu garumzīmi. Tas, ko mēs šobrīd darām - mēs kopā ar ražotāju domājam, kā šo kļūdu labot, un darīsim to ar visiem atlikušajiem dvieļiem," teic Laura Zvirbule, uzņēmuma "Divi Gani" pārstāve.