foto: AP/Scanpix
Būtiska informācija tiem, kuri strādāja Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanā
Stradiņa slimnīcā Černobiļas AES avārijas seku likvidētājiem būs īpaša pacienta "ceļa karte".
Esi vesels
2018. gada 26. septembris, 23:39

Būtiska informācija tiem, kuri strādāja Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanā

Jauns.lv / LETA

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā Černobiļas AES avārijas seku likvidētājiem būs īpaša pacienta "ceļa karte", informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Trešdien, lai apspriestu veselības aprūpes pakalpojumu uzlabojumu plānu Černobiļas AES avārijas seku likvidācijā iesaistītājām personām, veselības ministre Anda Čakša (ZZS) tikās ar likvidācijā iesaistīto personu pārstāvjiem, Stradiņa slimnīcas vadību un Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem.

Šneiders skaidroja, ka Stradiņa slimnīcā jau veikti organizatoriski uzlabojumi, pārskatot iekšējos procesus un strādājot pie pacienta "ceļa kartes" pakalpojumu saņemšanai.

Tāpat līdz gada beigām paredzēts sagatavot metodiskos ieteikumus ģimenes ārstiem pacientu, kuri saņēmuši starojumu, aprūpē un ārstniecībā. Sadarbībā ar ģimenes ārstiem plānots aktualizēt arī Černobiļas AES avārijas seku likvidācijā iesaistīto personu reģistru.

Šneiders sacīja, ka Černobiļas AES seku likvidētāji atzinīgi novērtēja izstrādāto plānu un aicināja nākotnē uzlabot arī valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību, kā arī sadarbībā ar Labklājības ministriju risināt jautājumus par invaliditātes ekspertīžu veikšanas kārtību.

Pēc Šneidera paustā, atzīstot, ka šogad ir vērojami uzlabojumi pakalpojumu pieejamībā tikšanās laikā tika pausts viedoklis, ka nākamgad jāturpina vispārēja ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības veicināšana gan Rīgā, gan reģionos.

Unikāli un vēsturiski kadri - Černobiļa laiku lokos

Černobiļas AES katastrofa bija 1986. gada 26. aprīlī notikusī kodolkatastrofa Černobiļas AES, Ukrainas PSR (tagadējā Ukrainas teritorijā), PSRS. Tā tiek ...

gallery icon
139

Augusta sākumā, Čakšai tiekoties ar Černobiļas AES avārijas seku likvidētāju pārstāvi Ivaru Kaladu, panākta vienošanās uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību šai iedzīvotāju grupai.

Čakša uzsvēra, ka sabiedrībai jāpateicas Černobiļas AES avārijas seku likvidācijā iesaistītajiem cilvēkiem par viņu darbu un nesavtību. Veselības aprūpes pieejamības nodrošinājumam ir jābūt daļai no praktiskās palīdzības, ko valsts sniedz pateicībā par toreiz paveikto un pārciesto.

Toreiz tika solīts mēneša laikā sadarbībā ar speciālistiem izstrādāt skaidru procesu černobiliešu veselības aprūpei, ļaujot nepieciešamo ārstniecību saņemt ātrāk.

Černobiļas AES avārijas seku likvidācijā iesaistīto cilvēku veselības aprūpes procesā tiks izvērtētas iespējas uzlabot viņiem nepieciešamo izmeklējumu un ārsta konsultāciju pieejamību gan ambulatorajā, gan stacionārajā aprūpē - tajā skaitā vērtējot iespēju paplašināt dienas stacionārā pieejamo ārstniecību.

Jaunais sarkofāgs ap Černobiļas atomreaktoru

Būves augstums ir 108 metri, un tā ir augstāka par Ņujorkas Brīvības statuju. Milzīgā velve sver 36 000 tonnu, un ...

gallery icon
18