foto: Shutterstock
Smaržas kā zāles jeb kā mums var palīdzēt dažādi aromāti
2018. gada 27. jūnijs, 06:45

Smaržas kā zāles jeb kā mums var palīdzēt dažādi aromāti

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Tā ir pirmā maņa, kas aktivizējas, mums piedzimstot. Smarža ietekmē mūsu uzvedību daudz lielākā mērā, nekā spējam apzināties.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dažādām kultūrām bieži ir kopīgas asociācijas ar īpašām smaržām, piemēram, latviešiem gadu mijas svētki asociējas ar eglītes un speķa pīrāgu smaržu, angļiem – ar ābolu pīrāgu, bet indiešiem – ar kariju, taču vēl biežāk smaržas izraisa individuālas reakcijas.

Smaržas var ietekmēt garastāvokli, stresa līmeni, miega kvalitāti, pašapziņu, fizisko un kognitīvo sniegumu. Pievēršot uzmanību tam, kādu iespaidu īpaši aromāti atstāj uz konkrētu cilvēku, viņš var tos izmantot, lai uzlabotu ne tikai omu, bet arī veselību un labklājību.

Rozes vai sapuvušas olas?

Bez smaržas saiknes ar atmiņu, iespējams, pastāv arī saikne starp smaržu un miega centriem smadzenēs. Par to liecina novatorisks pētījums, ko veica zinātnieki no Manheimas Universitātes slimnīcas Vācijā. 

Pētījumā piedalījās 15 veselas sievietes, divdesmit gadu vecas (atklāts, ka jaunām sievietēm, salīdzinot ar visiem citiem cilvēkiem, ir vislabākā oža). Miega laikā pētījuma dalībniecēm caur degunam pievadītām caurulītēm deva smaržot rožu, sapuvušu olu vai neitrālu smaržu un pēc pamodināšanas lūdza izstāstīt un novērtēt savus sapņus kā pozitīvus, negatīvus vai neitrālus. 

Pēc rožu smaržas ieelpošanas gulētājām rādījās rožaini, tas ir, patīkami sapņi, savukārt puvušo olu smaka rosināja sliktus sapņus. Šie dažādie aromāti neparādījās sapņos tieši, un neviena dalībniece vispār nesapņoja par kaut ko, saistītu ar smaržošanu vai garšošanu. Smaržas drīzāk ietekmēja sapņus netieši, caur emocijām. 

Nespēja pazīt smaržas – Alcheimera priekšvēstnesis

Tā kā smaržas un emocijas ir cieši saistītas, nav brīnums, ka pēkšņs bojājums vienā jomā var izraisīt problēmas otrā. Anosmija – pilnīgs ožas zaudējums – bieži vien izraisa depresiju. Smagas depresijas slimniekiem savukārt nereti novēro pazeminātu jutību pret smaržām. 

Ožas spēju pavājināšanās var būt viena no pirmajām pazīmēm, kas vēsta par neiroloģiskiem traucējumiem kā Pārkinsona, Alcheimera, Hantingtona slimības un par šizofrēniju, nemaz nerunājot par normālu novecošanu. Interesantu pētījumu šajā ziņā veikuši amerikāņu zinātnieki. Viņi analizēja ožas spējas 150 cilvēkiem ar viegliem līdz vidēji smagiem kognitīviem traucējumiem (kas bieži vien attīstās Alcheimera slimniekiem) un 63 gados vecākiem veseliem dalībniekiem. Ožas testi tika veikti ik pēc sešiem mēnešiem piecus gadus. Pētnieki secināja, ka nespēja saost un pazīt desmit smaržas ir visprecīzākais Alcheimera slimības priekšvēstnesis. Šie specifiskie aromāti ir zemenes, dūmi, ziepes, mentols, ķiploks, ananass, dabasgāze, ceriņi, citrons un āda. 

Alcheimera slimnieku smadzeņu pētījumi apstiprina, ka nervu ceļi, kas iesaistīti smaržu uztveršanā un pazīšanā, tiek skarti jau ļoti agrīnā slimības stadijā. “Teorētiski ožas spēju trenēšana varētu uzturēt labāku neiroloģisko stāvokli, bet tas vēl nav pierādīts,” uzskata Pensilvānijas Universitātes asociētais profesors Kristians Kolers (Christian Kohler), kurš daudz pētījis šo jautājumu. Jebkurā gadījumā iespēja ar ožas testu ļoti agri noteikt Alcheimera slimību var palīdzēt labāk sagatavoties grūtajam stāvoklim.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Oža kā nozīmīgs prāta un ķermeņa saiknes posms var tikt izmantots arī, lai uzlabotu sāpju panesību. Jebkura patīkama smarža var novērst uzmanību no sāpēm un uzlabot garastāvokli. Jaunākie pētījumi liecina, ka visefektīvāk iedarbojas saldās smaržas. “Saldas smaržas ieelpošana dabīgi var nosacīti palielināt sāpju slieksni,” 6 atzinis austrāliešu psihologs Džons Preskots (John Prescott). “Salda garša samazina sāpes, aktivizējot opioīdu sistēmas smadzenēs, un salda smarža varētu aktivizēt šīs pašas sistēmas.”

Kā izmantot smaržas savā labā

Kādā 2016. gadā veiktā apskatā par smaržu ietekmi uz cilvēka psihofizioloģisko aktivitāti pētnieki konstatēja, ka smaržas tieši un/vai netieši ietekmē cilvēku psiholoģisko un fizioloģisko stāvokli. “Turklāt elektroencefalogrāfijas (EEG) pētījumi skaidri parāda, ka smaržas nozīmīgi modulē atšķirīgu smadzeņu viļņu aktivitāti un ir atbildīgas par dažādiem smadzeņu stāvokļiem.”

Būtībā zinātniski apstiprina gadsimtiem ilgi lietotās aromterapijas efektivitāti, ko cilvēce izmantojusi dažādiem nolūkiem: lai relaksētos, uzmundrinātu, vairotu seksualitāti un uzlabotu miegu. 

Ikviens, kurš mēdz iesmaržoties ar savu iecienīto smaržu vai odekolonu, arī veic aromterapijas procedūru, tādējādi uzlabojot sev garastāvokli. Taču, rūpīgāk apsverot parfīma izvēli, var apzināti veidot arī iespaidu, kādu atstāt uz apkārtējiem.

Elegants, seksīgs, sportisks aromāts – ar smaržu izvēli var pat celt pašapziņu un paspilgtināt vēlamās īpašības. Ja ir vēlme palikt neaizmirstamiem, var izvēlēties kādu īpaši atšķirīgu aromātu, ar ko lielākā daļa cilvēku nav sastapušies. Tikai nevajadzētu pārspīlēt ar smaržošanos – paša deguns pierod pie smaržas jau 15 minūšu laikā, bet tas nenozīmē, ka apkārtējie to vairs nespēs saost.

Vēl viens praktisks veids, kā izmantot smaržas, – lietot, lai uzlabotu atmiņu, kad mācāmies ko jaunu. Pazīstamā smaržu psiholoģe, neirozinātniece Reičela Herca (Rachel Herz) pētīja smaržu efektu uz mācīšanos un atmiņu. Herca eksperimentā izmantoja trīs dažādas smaržas: osmantus (to dēvē par Austrumu rudens smaržu, osmants (Osmanthus) ir populārs augs Ķīnā un Japānā), piparmētru un priežu aromātu. Osmants tika izmantots, lai pārbaudītu, vai jauna smarža iedarbojas atšķirīgi no pazīstamām, bet piparmētras un priedes smarža tika lietota, lai noteiktu piemērotības efektu. Vienā no testiem, piemēram, bija jāatceras 20 lietvārdi, kuru saraksts bija iedots “smaržīgajā” istabā pirms 48 stundām. 

Rezultāti liecināja, ka vārdus bija vieglāk atcerēties, kad mācīšanās laikā (un arī pārbaudē) gaisā virmoja jauna, nepazīstama (osmants) smarža. Ja izmanto pazīstamu smaržu, labāka izvēle ir neparastas vai nepiemērotas smaržas lietošana (piparmētra). Jebkurā gadījumā smarža var palīdzēt atmiņai tikai tad, ja tā ir klātesoša gan kodēšanas (mācīšanās), gan atminēšanās (pārbaudes) laikā. 8 Tas nozīmē, ka uz eksāmenu būtu jādodas ar to pašu smaržu pudelīti, kas izgaroja savu aromātu mācīšanās laikā. 

Kādā citā pētījumā zinātnieki atklāja, ka rozmarīns ir viens no spēcīgākajiem aromātiem, kas veicina atmiņu, – tas var uzlabot rezultātus par 5–7 procentiem.