Ārstniecības augi un garšaugi, kas var palīdzēt pret vairākām kaitēm
foto: Shutterstock
Dabasspēks

Ārstniecības augi un garšaugi, kas var palīdzēt pret vairākām kaitēm

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ēdamos augos ir tūkstošiem derīgu ķīmisku vielu, un vairākas no tām ir arī garšaugos. Varētu teikt, ka garšvielas, ko mēs lietojam, ir kaltētas garšaugu aromātiskās daļas – visbiežāk sēklas, ogas, saknes, pākstis un dažreiz arī lapas.

Senāk garšvielu un ārstniecības augu izmantošanu kulinārijā bieži vien bija grūti nošķirt no šo augu lietošanas ārstnieciskos nolūkos. Tam bija pamatots iemesls – cilvēki zināja, kāda vērtība ir konkrētu augu raksturīgajām vielām, un apzinājās, kā tās ietekmē veselību. Bioloģiski aktīvajām vielām, kas ir dažādos augos, piemīt antioksidējošas īpašības, tās spēj stimulēt imūnsistēmu, samazināt iekaisuma procesus, uzlabot vielmaiņu un nodrošināt pretvīrusu iedarbību.

Tas nozīmē, ka vircots, garšvielām bagātināts ēdiens palielina augļiem un dārzeņiem bagāta uztura ietekmi un aizkavē slimību rašanos.

Patiesībā ārstniecības augi un garšaugi var palīdzēt pret ļoti daudzām kaitēm, sākot ar Alcheimera slimību un diabētu līdz pat dzīvībai bīstamām diagnozēm kā vēzis, un tas ir pierādīts zinātniskos pētījumos.

Nākamā lapa: Kanēlis