Kāpēc dārzeņiem tik ļoti svarīgi ir pievienot eļļu
Mēs visi zinām, ka vajadzētu ēst vairāk zaļumu, taču jāņem vērā, ka pilnībā to potenciālu varam izmantot tikai tad, ja tiem pievienojam eļļu. Piemēram, neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa ļauj organismam labāk absorbēt barības vielas, kas ir zaļumos un salātos.
Būtībā - jo vairāk eļļas pievieno salātiem un zaļumiem, jo labāk barības vielas uzsūcas, lai gan, protams, viss jādara saprāta robežās.
Aiovas Universitātes pētnieki apgalvo, ka optimālais eļļas daudzums ir aptuveni 32 grami jeb apmēram divas ēdamkarotes.
Zinātnieki atklāja, ka eļļa aktivizē astoņus mikroelementus, kas ir zaļumos un dārzeņos un kurus bez taukvielām organisms, šķiet, nemaz nespēj absorbēt.
Starp šiem mikroelementiem ir, piemēram, četri karotinoīdi - alfa un beta karotīns. Kā arī divas E vitamīna un K vitamīna formas. Pētnieki uzskata, ka šīs vielasir ļoti labvēlīogas veselībai un var palīdzēt novērst vēzi vai uzlabot redzi.
Pētījums bija pavisam neliels - tajā piedalījās 12 brīvprātīgie, kam vajadzēja ēst zaļumus. Vispirms viņi tos apēda bez eļļas, pēc tam - ar eļļu. Pēc katras zaļumu lietošanas uzturā dalībniekiem veica asins analīzes.
Pētnieki secināja, ka, ēdot zaļumus ar eļļu, uzturvielu koncentrācija asinīs bija daudz augstāka.