20% jaunu meiteņu jūtas resnas un ievēro dažādas diētas
Ap 20% meiteņu pusaudžu vecumā ievēro dažādas diētas.
Diētas
2016. gada 20. marts, 15:27

20% jaunu meiteņu jūtas resnas un ievēro dažādas diētas

Jauns.lv

Vidēji 20% meiteņu vecumā no 11 līdz 15 gadiem ievēro diētu vai dara, ko citu svara samazināšanai, atklāj Pasaules Veselības organizācijas (PVO) veiktais Starptautiskais skolēnu veselības paradumu pētījums.

PVO pētījumā norādīts, ka pusaudži bieži izmēģina dažādas, ļoti bieži neveselīgas svara samazināšanas metodes, tādas kā ilgstoša mazkaloriju diēta, ēdienreižu izlaišana kā arī caureju vai vemšanu izraisošo līdzekļu lietošana. Pārsvarā pusaudži lieto šos līdzekļus, lai sasniegtu, pēc viņu domām, perfektu izskatu.

2014.gada skolēnu aptauja Latvijā liecina, ka pašlaik ievēro diētu vai dara ko citu ķermeņa masas samazināšanai 12,9% zēnu un 17,6% meiteņu.

Plānojot veselības veicināšanas programmas skolās un pašvaldībās, būtu nepieciešams pievērst uzmanību veselīga uztura un fizisko aktivitāšu veicināšanai. Svarīgi arī laikus pamanīt un novērst neveselīgos svara regulēšanas mēģinājumus pusaudžiem, akcentējis Slimību profilakses un kontroles centrs.

Ceturtdien Veselības ministrija iepazīstināja ar PVO Starptautiskā skolēnu veselības paradumu pētījumu, kurā piedalījās arī Latvija. Pētījums dod ieskatu 42 Eiropas un Ziemeļamerikas valstu 11, 13 un 15 gadu vecu skolēnu veselībā un veselības paradumos, tajā skaitā Latvijas datos salīdzinājumā ar citām valstīm.

BNS/Foto: Shutterstock