Veselīga uztura bieds - sāls! Vai tiešām tik kaitīgs, kā mums stāsta?
Biedēšanu ar sāls kaitīgumu visprātīgāk uztvert vēsā mierā. Vislabāk – neatturoties piešaut ēdienam šķipsniņu sāls. Dienas laikā mums nevajadzētu uzņemt vairāk par sešiem gramiem sāls – tātad nepilnu tējkaroti. Vēl mazliet, un mēs palielināsim hipertensijas (augsts asinsspiediens) un sirds slimību risku. Vismaz tā apgalvo veselības uzraugi.
Sāls šķiet tik biedējošs nātrija dēļ, jo 40% sāls sastāv tieši no nātrija, pārējā daļa – no hlorīda. Tas nozīmē, ka seši grami sāls satur 2,3 g nātrija.
Lielbritānijas un ASV veselības speciālisti aprēķinājuši, ka dienas laikā cilvēkiem nevajadzētu uzņemt vairāk par 2,5 gramiem nātrija; daži uzskata, ka arī tas ir daudz. Amerikas Sirds asociācijas pārstāvji vēlētos, lai mēs neuzņemtu vairāk par 1,5 gramiem nātrija dienā, tātad ne vairāk par 3,75 gramiem sāls jeb – ne vairāk par pustējkaroti.
Tomēr pieredzējušu ekspertu grupa secinājusi, ka šie brīdinājumi ir stipri vien pārspīlēti. Viņuprāt, maksimālais sāls daudzums, ko varam uzņemt bez bažām, ir vairāk nekā divas reizes lielāks par līdz šim ieteikto.
Eksperti norāda, cilvēki var uzņemt aptuveni līdz pieciem gramiem nātrija dienā, nepaaugstinot hipertensijas un sirds slimību risku. Tātad divas tējkarotes sāls var apēst bez raizēm!
Eksperti no Pasaules Sirds federācijas, Eiropas Hipertensijas biedrības un Eiropas Sabiedrības veselības asociācijas uzsver, ka viņi nav atraduši pierādījumus, kas pamatotu esošos ieteikumus. Vēl vairāk – viņi uzsver, ka “nav iespējams” uzņemt tik mazas sāls devas, turklāt tik mazs sāls patēriņš varētu pat kaitēt veselībai.
Pēc ekspertu domām, cilvēki var apēst no trim līdz pieciem gramiem nātrija dienā, nenodarot sev pāri.
Esošās sāls patēriņa rekomendācijas izstrādātas pēc tam, kad dažos pētījumos tika novērota saikne starp asinsspiedienu un uzņemtā sāls daudzumu, proti, asinsspiediens kritās, ja cilvēki uzņēma ne vairāk par 1,5 g nātrija dienā. Tomēr, kā uzsver ekspertu padome, šie atklājumi bija “pretrunīgi” un “nekonsekventi”.
Sāli bagātīgi satur
Anšovi
Speķis
Siers
Šķiņķis
Salami
Sālīta zivs
Kūpināta gaļa un zivs
Sojas mērce
Buljona kubiņi
Pārsteigums! Arī šie produkti satur daudz sāls
Maize, piemēram, apaļmaizītes, bagetes un čabata (ciabatta)
Makaronu mērce
Sviestmaizes
Tomātu kečups
Brokastu pārslas