foto: Shutterstock
Bīstamie pārtikas iepakojumi: tie spēj ietekmēt veselību daudz nopietnāk, nekā tu domā
2018. gada 13. aprīlis, 06:30

Bīstamie pārtikas iepakojumi: tie spēj ietekmēt veselību daudz nopietnāk, nekā tu domā

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Secināts, ka ftalāti – ķīmiskas vielas, kas var būt pārtikas iepakojumā un medikamentos, – var izraisīt dažādas hroniskas slimības, tostarp sirds slimības, otrā tipa cukura diabētu un augstu asinsspiedienu.

1504 vīriešiem tika veiktas urīna analīzes, un 1498 (jeb 99,6 %) ftalātu rādītāji bija pozitīvi, turklāt daudzi no tiem, kam ftalātu līmenis organismā bija visaugstākais, cieta no kādas minētās slimības, un viņiem bija smagāki simptomi.

Adelaidas Universitātes pētnieki, kas veica pārbaudes, uzskata, ka pastāv tieša saikne starp ftalātiem un hroniskām slimībām. Šīs vielas traucē endokrīnās sistēmas darbību, kas kontrolē hormonu izdalīšanos, kuri savukārt regulē augšanu, vielmaiņu un seksuālo attīstību.

Vīriešiem ar augstāko ftalātu līmeni organismā konstatēja arī paaugstinātus iekaisuma rādītājus, kas liecina par citu hronisku slimību un dažu audzēju attīstības risku.

Atklājums akcentē vēl vienu priekšrocību, kāda ir tā saukto veselīgo diētu piekritējiem, – tie, kas ēd daudz svaigu augļu un dārzeņu, tos bieži var nopirkt neiepakotus, turpretim pārstrādātie produkti un gāzētie dzērieni tiek pārdoti iepakojumā, un tie absorbē ftalātus, kas pēc tam nokļūst cilvēka organismā.

Interesanti, ka 82 % pārbaudīto vīriešu cieta no liekā svara vai aptaukošanās (vēl viena kopīga iezīme, kas saistīta ar pārmērīgu pārstrādāto produktu lietošanu uzturā, jo tie satur daudz cukuru), taču pat pēc svara normalizēšanas saikne starp ftalātiem un hronisku slimību attīstību saglabājās.