Kas jāēd, vai tieši otrādi - nav jāēd, lai būtu skaisti un veseli zobi
Tūkstošiem gadu cilvēkiem nebija jādomā par uztura rekomendācijām vai jāpielāgo ēdienkarte modes diētām. Ēšana bija vienkārša. Cilvēki ēda to, kas bija pieejams.Mūsdienās ir tā laime vai nelaime, ka ēdiens ir visapkārt, un tas nozīmē, ka mums ir jāatšķir produkti, kuri veicinās veselību, no tiem, kas to nedarīs.
Mute ir lielisks modelis, lai parādītu, kuri produkti ir vērtīgi. Tas, kas ir labs mutes dobumam, būs labs arī pārējam organismam.
Lai būtu spēcīgi zobi un veselas smaganas, ir vajadzīgs izmeklēts uzturs. Ir jāpazīst un jāatsakās no modernajiem ēdieniem, kuri var kaitēt, un jāēd tas, kas mums sniedz nepieciešamos taukos šķīstošos vitamīnus.
Ēdienam ir jābūt tādam, kas uzlabo mikrobiomu – orgānu un mikroorganismu kopumu, kas ir vienlīdz būtisks gan mutes dobumā, gan zarnu traktā.
1. Atsakieties no augu eļļām
Atteikšanās no rafinētām augu eļļām varētu būt diezgan grūta, jo tās ir teju visu rūpnieciski ražotu produktu sastāvā – visos produktos, kurus mēs varam iegādāties lielveikalos, un visos ēdienos, kurus pasūtām restorānos. Labā ziņa ir tā, ka augu eļļas nepiešķir ēdienam papildu garšu, drīzāk pat to nomāc. Attiecīgi rafinēto augu eļļu izslēgšana un vairāk nerafinētu tauku ēšana, padarīs maltītes gardākas un nodrošinās labu sāta sajūtu.
Izvairieties no šādām augu eļļām: rapšu, sojas, kukurūzas, safloras un zemesriekstu eļļas.
Aizstājiet iepriekšminētās eļļas ar kokosriekstu eļļu, dzīvnieku taukiem, tostarp speķi, sviestu un gī sviestu, avokado un olīveļļu.
2. Izslēdziet no uztura baltos miltus
Tas varētu būt liels izaicinājums, ja esat pieraduši ēst maizi, pastu vai baltos rīsus. Taču atteikšanās no baltajiem miltiem var būtiski uzlabot jūsu veselību. Rafinētos miltus var aizstāt ar pilngraudu miltiem, bet jums nevajadzētu apēst vairāk par divām vai trim pilngraudu produktu porcijām nedēļā.
Būtu labi izslēgt visus graudaugus no uztura vismaz uz divām nedēļām, lai organisms sajūt, kā ir dzīvot bez graudaugiem. Tas jums dos arī tādu kā objektīvu atskaites punktu, ar kuru salīdzināt savas sajūtas, kad atkal sāksiet lietot graudaugu produktus. Ja tomēr vēlēsieties iekļaut uzturā graudaugus, tad nedariet to biežāk par divām vai trim reizēm nedēļā.
Pie pilngraudu produktiem pieder brūnie rīsi, mieži, auzas, prosa, spelta un kvinoja.
Izslēdziet miltus, rīsus, pastu, maizi, krekerus un rūpnieciski ražotas brokastu pārslas.
Aizstājiet tās ar burkāniem, pupiņām, lēcām un aunazirņiem.
3. Izslēdziet no uztura cukuru
Uz daudziem no mums cukurs iedarbojas kā atkarību izraisoša viela. Cukura izslēgšana varētu būt vislielākais izaicinājums. Pat aizstājot cukuru ar pareizajiem produktiem, organisms gandrīz vienmēr iziet cauri tā sauktajiem atmešanas simptomiem – daudzus, kuri ir atteikušies no cukura, sākumā nomocījušas galvassāpes, miglainas domas, nogurums, sāpes ķermenī, drebuļi, miega problēmas un pat gripai līdzīgi simptomi.
Sākumā vajadzētu atteikties no visu veidu cukura vismaz divas nedēļas. Tas nozīmē, ka jāatsakās arī no augļiem, jo tikai tā iespējams atbrīvoties no cukura atkarības. Šādi tiek restartētas garšas kārpiņas un izsalkuma cikls, tāpēc rodas vēlme pēc produktiem, kas ir patiešām vērtīgi veselībai.
Izslēdziet rūpnieciski ražotus un safasētus produktus, kas satur vairāk nekā piecus sešus gramus cukura uz 100 gramiem produkta.
Izvairieties no:
* pudelēs pildītiem saldinātiem dzērieniem, tostarp sporta dzērieniem, to vietā dzeriet ūdeni;
* augļu sulām – tās satur visu iespējamo augļos esošo cukuru, bet nesatur šķiedrvielas, kas ir veselos augļos;
* brokastu pārslām – arī tām, kas tiek pozicionētas kā veselīgas, brokastu pārslas būtībā ir baltie milti ar cukuru;
* salātu aizdariem;
* mērcēm;
* konservētiem produktiem.