Lieliska alternatīva uztura bagātinātājiem - griķi
Kas griķos ir tik vērtīgs? Izrādās, tajos var atrast diezgan daudz veselībai noderīga. Griķiem piemīt antioksidatīva iedarbība, tie palīdz samazināt iekaisumu un pat var mazināt vēža risku.
Labie ogļhidrāti
Griķos ogļhidrāti ir cietes veidā, kas ir primārais ogļhidrātu uzkrāšanas veids augos. Kad uztura speciālisti runā par saliktajiem ogļhidrātiem, viņi domā arī par griķiem, tātad griķos ir ieteicamie ogļhidrāti. Ja mērām ogļhidrātu daudzumu vārītos griķos, tie veidos aptuveni 20 % no kopējā svara. Griķi ir ļoti labs ogļhidrātu avots.
Daudz šķiedrvielu
Griķi satur labu devu šķiedrvielu – savienojumus, ko organisms nespēj pilnībā sagremot, bet tie labvēlīgi ietekmē zarnu veselību (un ne tikai). Vārītos griķos šķiedrvielas veido gandrīz 3 % no kopējā svara.
Veselīgas olbaltumvielas
Griķi satur olbaltumvielas, taču to ir salīdzinoši nedaudz – vārītos griķos tie būs aptuveni 3 % no kopējā svara. Lai arī, ēdot griķus, mūsu primārajam mērķim nevajadzētu būt olbaltumvielu uzņemšanai, aminoskābju balanss tajos ir ļoti labs. Griķi īpaši bagātīgi satur lizīnu un arginīnu, kas pieder pie neizstājamām (lizīns ir obligāti jāuzņem ar uzturu) un daļēji aizstājamām aminoskābēm (arginīnu organisms daļēji spēj saražot pats).
Par taukiem nedomājiet
Tauku griķos gandrīz nemaz nav, taču no tā mazumiņa, kas ir, galvenās taukskābes ir palmitīnskābe, oleīnskābe un linolskābe. Salīdzinot ar graudaugiem, griķi taukskābju ziņā ir pārāki, jo tajos ir lielāka nepiesātināto taukskābju attiecība. Ēdot griķus, gan par taukiem nebūtu jādomā, jo vienā griķu porcijā (aptuveni 45 grami sausā veidā) būs vien nepilns pusotrs grams tauku.
Pārāki par graudaugiem
Vitamīnu un minerālvielu ziņā griķi pārspēj tautā iecienītus graudaugus – rīsus, kviešus un kukurūzu, bet vitamīnu griķos ir salīdzinoši maz. Visvairāk atradīsiet B grupas vitamīnus (B1, B2 un B3) un E vitamīnu. Savukārt no minerālvielām lielākos daudzumos būs mangāns, varš, magnijs, dzelzs un fosfors.
Slaveni ar antioksidantiem
Ļoti lielu ievērību griķi ir izpelnījušies ar antioksidantu saturu, kas ir augstāks, salīdzinot ar miežiem, auzām, rudziem un kviešiem.
No pilifenoliem, kas ir griķos, galvenais ir rutīns. Pētījumi liecina, ka tas varētu samazināt iekaisumus, asinsspiedienu, vēža risku un uzlabot asins lipīdu profilu.