Izdzert trīs līdz četras tasītes kafijas dienā ir labi, problēma ir - ar ko to dzer
Zinātnieki Lielbritānijā, vētot vairāk nekā 200 pētījumus par kafijas ietekmi uz cilvēka veselību, secinājuši, ka šis dzēriens drīzāk veselīgs nekā kaitīgs.
Ārsts Robints Pūlijs no Sauthemptonas universitātes norāda, ka trīs līdz četras kafijas tasītes dienā var samazināt diabēta, aknu slimību, demences un pat dažu veidu vēžu risku. Viņš skaidro, ka kafija samazina arī sirds slimību un insulta risku.
Pat tad, ja dienā tiek izdzertas vairāk nekā četras kafijas, pētnieki nesaka, ka tas kļūst kaitīgi, vien to, ka optimālais daudzums ar vislielāko ieguvumu ir tieši trīs līdz četras tases.
Saskaņā ar pētnieku teikto kafija - šķīstošā vai maltā - samazina arī žultsakmeņu rašanās, podagras un 2. tipa diabēta risku, tomēr svarīgi ir paturēt prātā, kā šī kafija tiek dzerta.
"Es domāju, ka mēs no paša sākuma izteicāmies visai skaidri, ka mūsu pētījums ir par kafiju. Tas nav par cukuru, sīrupiem, cepumiem, kūkām un konditorejas izstrādājumiem," viņš paskaidro, aicinot cilvēkus, kuri ikdienā patērē mērenu daudzumu kafijas, darīt to maksimāli veselīgā veidā.
Tomēr pētnieks uzsver, ka šie secinājumi vairāk balstīti uz novērojumu datiem, tāpēc, lai lietotu kafiju ārstēšanā, vajadzīgi nopietnāki pētījumi, lai saprastu potenciālos riskus.
Vienlaikus pētnieki paliek pie sava - trīs līdz četras kafijas tasītes ne vien ir droši, bet pat veselīgi.