Omega-3 taukskābes satur treknas zivis, augu eļļa (īpaši linsēklu) un spināti.
Diētas
2017. gada 7. septembrī, 11:05
Pusaudžiem jāēd produkti ar omega-3
Lai stiprinātu un ilgstoši uzturētu smadzeņu veselību, pusaudžu vecumā iespējami vairāk jālieto produkti, kas bagātīgi satur omega-3 taukskābes, piemēram, treknas zivis, augu eļļa, sevišķi linsēklu, spināti. Kā liecina jaunākie Francijas zinātnieku pētījumi, omega-3 trūkums organismā palielina atmiņas pasliktināšanās risku pusmūža gados.
Zinātnieki veica pētījumu ar pelēm. Grauzējus līdz pusaugu vecumam baroja ar sabalansētu barību, tad to nomainīja ar tādu, kas saturēja pavisam nedaudz omega-3 taukskābes. Rezultātā pelēm palēninājās vielmaiņa tajās smadzeņu daļās, kuras ir saistītas ar atmiņu un regulē emocionālo stāvokli.
Tas uzskatāmi pierādīja, ka omega-3 trūkums atstāj negatīvu ietekmi uz smadzeņu attīstību. Tāpēc zinātnieki brīdina pusaudžus, kuri tieši šajā vecumā sāk aizrauties ar dažādām diētām, pievērst uzmanību tam, lai no tām netiktu izslēgti produkti, kas satur smadzeņu veselībai nepieciešamās taukskābes.