foto: LNT Ziņu dienests
Sieviete ar Eiropas apdrošināšanu atbrauc uz Latviju - un nevar te saņemt medicīnisko palīdzību
Informācijas trūkums ārvalstu viesus ar Eiropas apdrošināšanas kartēm Latvijā atstāj bez medicīniskās aprūpes.
Esi vesels
2017. gada 27. augusts, 20:40

Sieviete ar Eiropas apdrošināšanu atbrauc uz Latviju - un nevar te saņemt medicīnisko palīdzību

LNT Ziņas

Neskatoties uz noformēto Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), kas paredz Eiropas Savienības dalībvalstīs saņemt valsts apmaksātu neatliekamo vai nepieciešamo palīdzību, ārvalstu viesi Latvijā informācijas trūkuma dēļ var palikt bez medicīniskās aprūpes, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Ar šādu situāciju saskārusies Ukrainas un Slovākijas izmeklējošā žurnāliste Oleksija Basaraba, kura augusta vidū bija ieradusies Rīgā uz dažām dienām, lai apmeklētu starptautiskas mācības Stokholmas ekonomikas augstskolā, un kurai šeit negaidīti sākās veselības problēmas.

"Es nepadomāju, ka pārlidojumu dēļ var pacelties spiediens. Skolas otrajā dienā man bija grūti koncentrēties, iegāju aptiekā katram gadījumam pārbaudīt spiedienu - 150 uz 97. Ko darīt bez receptes? Vajag recepti," stāsta Oleksija.

Lai arī sievietei ir Slovākijā izdota EVAK, tomēr viņai neizdevās noskaidrot, kur un pie kādiem nosacījumiem Latvijā šī karte darbojas. "Sākumā mēs nokļuvām ar kolēģi [medicīnas centrā] "ARS", tā izrādījās privātā poliklīnika, ieteikt viņi neko nevarēja. Gāju uz Rīgas 1. slimnīcu. Iestāde ir publiska, bet izrādījās, ka viņiem terapeitu nav. It kā kāds varbūt arī pieņem, bet šo karti viņi nepieņem un kur pieņem - viņi nezina. Tad mēs sākām skatīties internetā, tur ir ļoti daudz informācijas angļu valodā. Ārlietu ministrijas mājaslapā ļoti labi uzrakstīs, bet tas domāts latviešiem, kas dodas uz ārzemēm," situāciju raksturo Oleksija, kura pameta Latviju, tā arī nesaņemot palīdzību.

Nacionālajā veselības dienestā uzskata, ka informācija par medicīniskās palīdzības saņemšanu ir visur. Tomēr dienestā tā arī „LNT Ziņām" nespēja atbildēt, kā ārvalstu viesis primāri pie šīs informācija var tikt un kur to meklēt. "Pie informatīvajiem dēļiem, reģistratūrās, gan ambulatorajos veselības centros, gan uzņemšanas nodaļās.

Arī internetā daudz kur pieejams. Nacionālā veselības dienesta mājaslapā ir informatīvais dienesta numurs norādīts, daudz kur. Ja šī palīdzība vajadzīga neatliekami vai akūti, mums ir iespēja vērsties vai nu ārstniecības iestāžu uzņemšanas nodaļās vai traumpunktos," saka Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga. Dienestā uzsver, ka viešņai vajadzējis vērsties ātrās medicīniskās palīdzības dienestā, jo tas telefoniski arī konsultē, ko darīt. Tiesa, par šādām iespējām mūsu valsts ciemiņi nezina.

Nacionālajā veselības dienestā arī norāda: ideālā gadījumā pašvaldības vai privātās medicīnas iestādes darbiniekiem vajadzētu ieteikt vai palīdzēt atrast tuvāko valsts medicīnas iestādi, kurā ārvalstu viesis ar EVAK karti varētu saņemt palīdzību.

Pērn Latvijas medicīnas iestādes kopumā izrakstījušas 1700 rēķinus 204 000 eiro apjomā citām valstīm par viņu pilsoņiem sniegto palīdzību. Visbiežāk viņiem bijuši vajadzīgi pakalpojumi tādās medicīnas jomās kā traumatoloģija, ķirurģija, rentgens un laboratoriskie izmeklējumi.