foto: Shutterstock
Deguna urbināšana ir veselīgs ieradums, atklāj pētījums
Iespējams, ka instinktīva vēlme urbināt degunu, ir dabisks veids, kā rūpēties par savu imunitāti.
Esi vesels
2017. gada 3. maijs, 07:22

Deguna urbināšana ir veselīgs ieradums, atklāj pētījums

Mammamuntetiem.lv

Nekas, kas ir dabīgs, nav riebīgs. Šoreiz rehabilitēts ir arī deguna urbināšanas ieradums. Ļaujiet bērniem ne tikai urbināt degunu, bet arī apēst to, kas ir izvilkt no snīpja. Iespējams, ka šo pašu ieradumu būtu jāpārņem arī pieaugušajiem, jo pētījumos atklāts - puņķi ir veselīgi! Pašlaik košļeņu ražotāji strādā pie produkta, kas spētu līdzināties šim vērtīgajam "izraktenim".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Avots: Mammamuntetiem.lv

Puņķi, kas ir izurbināti no deguna, nav nehigiēniski, atklāj medicīnisko publikāciju portālā publicēts pētījums par deguna dobumā esošo gļotu bakteriālo sastāvu. (Pētījumu lasi šeit: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25344244)

Sakaltušās gļotas, kas tiek izurbinātas no deguna un automātiski aizceļo uz muti, satur vērtīgas baktērijas, kas būtiski pasargā zobus no kariesa baktēriju iedarbības, neļaujot kariesa baktēriju celmiem piestiprināties pie zobu virsmas.

Šīs pašas baktērijas labvēlīgi ietekmē zarnu veselību, mazina risku saslimt ar kuņģa čūlu un, iespējams, pat samazina HIV attīstību. Tāpēc urbināt degunu un apēst to, ko no tā izvelk, iesaka arī pieaugušajiem. Tādējādi puņķu ēšana ir imūnsistēmas stiprināšanas metode, kas nemaksā neko un vienmēr ir pa rokai.

Austrijas plaušu speciālists, profesors Frīdrihs Bišingers (Friedrich Bischinger) novērojis, ka cilvēki, kas urbina degunu, kopumā ir veselīgaki, laimīgāki un ir lielākā saskaņā ar savu ķermeni. "Deguns ir kā filts, kas savāc no apkārtējās vides visus kaitīgos faktorus, tādējādi degunā veidojas īpaša vide. Baktērijas, kas iesaistās kaitīgo iebrucēju neitralizēšanai, atrodamas deguna gļotās, kas kopumā nāk par labu arī visam pārējam organismam," skaidro ārsts.