Alus dzeršana dāmām samazina sirdslēkmes risku, noskaidrojuši pētnieki
Sievietēm, kuras reizi vai divas reizes nedēļā iemalkoja alu, bija par 30% mazāks risks piedzīvot sirdslēkmi nekā tām pētījuma dalībniecēm, kuras alu dzēra retāk vai nemaz.
Esi vesels
2016. gada 30. maijs, 05:44

Alus dzeršana dāmām samazina sirdslēkmes risku, noskaidrojuši pētnieki

Jauns.lv

Sievietēm, kas reizi vai divas reizes nedēļā iemalko alu, ir par 30% mazāks risks piedzīvot sirdslēkmi – vismaz tā apgalvo jauns pētījums.

To pašu gan nevar attiecināt uz spirtotajiem dzērieniem – dzerot degvīnu vai brendiju, sievietēm, kuras to dara bieži (biežāk nekā divreiz mēnesī), risks saslimt ar vēzi palielinās par 50 procentiem.

Kā norāda pētnieki no Gēteborgas Salgrenskas akadēmijas (Zviedrijā), par vīnu domas joprojām dalās – trūkst pierādījumu tam, ka vīns patiesi būtu veselīgākais no alkoholiskajiem dzērieniem.

Trīsdesmit divus gadus pētnieki pievērsa uzmanību 1462 sieviešu veselībai un dzīvesveida paradumiem, un šo gadu laikā 185 sievietes piemeklēja sirdslēkme, 162 – insults, 160 saslima ar diabētu un 345 – ar vēzi.

Visciešākā saikne tika atklāta starp vēzi un spirtotajiem dzērieniem, tomēr pārsteidzošā kārtā pētnieki konstatēja, ka alus aizsargā veselību no sirdslēkmes. Sievietēm, kuras reizi vai divas reizes nedēļā iemalkoja alu, bija par 30% mazāks risks piedzīvot sirdslēkmi nekā tām pētījuma dalībniecēm, kuras alu dzēra retāk vai nemaz.

Pētnieki neguva apstiprinājumu, ka tāds pats aizsargājošs efekts būtu vīna dzeršanai.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock