2 vissvarīgākie iemesli, kāpēc no rītiem jāēd brokastis
Rīta steigā brokastīm bieži vien neatliek laika. Taču izrādās, ka šis, it kā nenozīmīgais fakts, nopietni ietekmē darba produktivitāti.
Britu laikraksts The Daily Mail vēsta, ka brokastu izlaišana samazina enerģiju un smadzeņu aktivitāti. Aprēķināts, ka Lielbritānijā, katrs brokastis nepaēdušais darbinieks, dienā pazaudē vidēji 82 minūtes. Naudas izteiksmē tie ir 300 miljoni mārciņu, kas iet garām valsts ekonomikai tikai tādēļ, ka tās pilsoņiem nav laika paēst brokastis.
Brokastu neēšanā atzinušies 59% strādājošo britu. Lielākā daļa no viņiem rītus aizvada steigā, bet citi uzskata, ka trūkst gana ātri un viegli pagatavojamu brokastu maltīšu. Drīz vien viņi izjūt izlaisto brokastu sekas – izsalkumu, nogurumu un grūtības koncentrēties. Tā ķermenis signalizē, ka tam nepieciešams ēdiens.
Ir divi nozīmīgi iemesli, kāpēc ieturēt kaut nelielas brokastis ir svarīgi. Pirmkārt, tas atvieglo darbu smadzenēm. Ēdiens ir cilvēka ķermeņa degviela – maltīte uzlabos koncentrēšanās spēju, uzlabos vispārējās domāšanas spējas, kā arī uzlabo atmiņu un garastāvokli. Otrkārt, bez brokastīm ķermenis ieiet „bada režīmā”. Trīs līdz četras stundas pēc pēdējās ēdienreizes vielmaiņa sāk darboties tā, lai uzkrātu ēdienu pēc iespējas ilgāku laiku. Tas būtu noderīgi, ja pēkšņi sāktos bads, taču ikdienā tādā veidā liekie kilogrami vienkārši krājas. Ēdot brokastis, tu savam ķermenim pasaki, ka tev ir gana daudz ēdiena un nav ne mazākās vajadzības veidot tauku rezerves.
Par laimi, atšķirībā no britiem, latvieši gan ir krietni naskāki uz brokastu ēšanu. Saskaņā ar veikalu tīkla Maxima veikto aptauju, Latvijā šo maltīti ietur 83% iedzīvotāju. Puse no viņiem brokastīs iecienījuši ēst siermaizes, taču populāra ir arī graudaugu putra, brokastu pārslas ar pienu vai jogurtu, biezpiena sieriņi un augļi.