Latviešu virtuves pamats - tomāti un kartupeļi. Vai tiešām kaitīgi?
Esi vesels

Latviešu virtuves pamats - tomāti un kartupeļi. Vai tiešām kaitīgi?

Jauns.lv

Kas var būt gardāks par jaunajiem kartupelīšiem un pašu vai vietējā zemnieka dārzā izaudzētu tomātu. Taču bieži dzirdēts, ka nakteņu dzimtas dārzeņus nav ieteicams ēst, jo tie esots kaitīgi. Uzzini kā ir patiesībā.

Konsultē uztura speciāliste Eva Kataja

Tomāti un kartupeļi, kā arī  paprika, baklažāni, pipari (Kajēnas, čili), fizāļi, godži ogas pieder pie nakteņu dzimtas augiem. Tie satur solanīnu, kas pieskaitāms pie neirotoksīniem, kuru dēļ var tikt traucēta normāla impulsu pārvade un nervi tiek pārmērīgi stimulēti. Daži speciālisti neiesaka ēst nakteņus tiem, kas sūdzas par jebkādām sāpēm un locītavu problēmām, jo tie varot veicināt iekaisumu. Spēcīgi zinātniski pētījumi gan nav veikti, lai apstiprinātu nakteņu kaitīgo ietekmi uz artrītu, podagru vai sirds slimībām, tomēr tas nenozīmē, ka šo dārzeņu (kā arī citu produktu, kas satur solanīnu, piemēram, krūmmellenes un artišoki) izslēgšana no uztura nevarētu palīdzēt. Ja nakteņi būs vainojami pie jūsu simptomiem, tad, izslēdzot šos dārzeņus no uztura, iespējams, sajutīsiet pašsajūtas uzlabošanos.

Kā uzturā lietot nakteņus, lai no tiem gūtu maksimāli daudz labuma:

1)    Vislabāk izvēlieties ar bioloģiskām metodēm audzētus dārzeņus.

2)    Ēdiet tikai nogatavojušos tomātus, papriku un citus dārzeņus.

3)    Visus dārzeņus ēdiet nemizotus, arī kartupeļus.

4)    Tomātus ēdiet galvenokārt svaigus, taču, lai palielinātu likopēna uzsūkšanos, daļu ieteicams termiski apstrādāt, pievienojot veselīgas taukvielas.

5)    Vislabāk dārzeņus tvaicēt un sautēt, bet vasarā lieliski der arī grils. Tomātus, papriku, jaunos kartupeļus un baklažānus var cept vienkārši uz restēm, vai – vēl labāk – ietīt folijā, lai samazinātu iespēju tiem apdegt.

Teksts: žurnāls "Ko ārsti tev nestāsta", Foto: Shutterstock