Aļģes no ezeru dzīlēm. Glumas, bet veselīgas
Esi vesels

Aļģes no ezeru dzīlēm. Glumas, bet veselīgas

Jauns.lv

Jūs droši vien domājiet, ka nav nekā atbaidošāka un nevērtīgāka par aļģēm, kas klāj dīķa dibenu. Taču izrādās, ka aļģes no ezeru un okeānu dzīlēm var palīdzēt, cīnoties ar vēzi, aptaukošanos un sirdsslimībām.

Chlorella, Spirulina un Ecklonia cava – visas šīs aļģes ir ēdamas un satur daudz vērtīgu barības vielu un antioksidantu. Tās ir daudzsološs līdzeklis, ko varētu izmantot vairāku izplatītu slimību ārstēšanai, sākot ar vēzi un aptaukošanos un beidzot ar augstu holesterīnu.

Spirulina (spirulīna) ir zaļā aļģe, kas aug sāls ezeros tropiskajā klimatā. Tās zili zaļā krāsa norāda uz lielo hlorofila daudzumu aļģē.  Spirulīna satur līdz 70% olbaltumvielu, tai skaitā visas neaizstājamās aminoskābes. Spirulīna ir spēcīgs antioksidants un tās sastāvs ir ļoti bagāts ar A, B1, B2, B6 un K grupas vitamīniem. Spirulīna satur 50 reizes vairāk dzelzs nekā spināti, 25 reizes vairāk kalcija nekā piens un 6 reizes vairāk olbaltumvielu nekā olas.

Chlorella (hlorella) ir zaļā aļģe, ko iegūst saldūdens ezeros. Tā stiprina imūnsistēmu, palielina enerģiju, palēnina novecošanas procesus, regulē cukura un holesterīna līmeni asinīs, uzlabo aknu un zarnu darbību, palīdz no organisma izvadīt smagos metālus un toksīnus. Hlorella satur 60% olbaltumvielu, ir bagātīgs minerālvielu (dzelzs, cinks, magnijs) un vitamīnu (E, B1, B2, B3), kā arī Omega 3 taukskābes avots. Tā satur augstu hlorofila daudzumu un ir lielisks antioksidants.

Cilvēki aļģu produktus jau ir novērtējuši, un tagad aļģu preparāti ir plaši pieejami dažādos interneta veikalos un uztura piedevu tirdzniecības vietās gan tablešu, gan pulvera un pārslu formā. Latvijā uztura bagātinātāji no aļģēm pieejami eko veikalos, restorānā Raw Garden www.sunsuperfoods.lv

Vēzis

Aļģes satur daudz polifenolu, kam piemīt potenciāla pretvēža iedarbība. Chlorella vulgaris, parastā hlorella, ko izmanto pārtikas piedevās, ir spējusi nogalināt aknu vēža šūnas gan žurkām, gan cilvēkiem. Veicot testu visa gada laikā, kur tika iesaistīti pacienti ar leikoplākiju – pirmsvēža stāvokli, kuriem to bija izraisījusi smēķēšana un tabakas košļāšana, gandrīz pusei testa dalībnieku konstatēja, ka leikoplākija pēc spirulīnas lietošanas ir izzudusi.

Svara samazināšana

Pētījumi apliecināja, ka hlorella spēj samazināt ķermeņa tauku slāni. Testos, kuros piedalījās gan cilvēki ar normālu svaru, gan ar liekajiem kilogramiem, visiem dalībniekiem tauku slānis samazinājās. Kādā eksperimentā, kur piedalījās cilvēki ar aptaukošanos, viņi lietoja 2,8 g preparāta trīs reizes dienā, un pēc mēneša bija nedaudz kritušies svarā. Aļģes arī palīdz atbrīvoties no kadmija un svina – vismaz tas ir redzams pētījumos ar dzīvniekiem.

Daži pētījumi rāda, ka hlorella var būt noderīga, ārstējot fibromialģiju, neiroloģiskus traucējumus, kas izraisa sāpes un nogurumu, kā arī čūlaino kolītu. Savukārt spirulīna var atvieglot šķaudīšanu, niezi un citas alerģiskas izpausmes, piemēram, alerģiskā rinīta simptomus. Kāda pētījuma rezultāti liecina, ka šo uztura bagātinātāju var lietot, ja ir palielināta fiziskā slodze. Tas palīdz vairot enerģiju un mazināt nogurumu.

Spriedums

Aļģes Chlorella, Spirulina un Ecklonia cava visas ir daudzsološi līdzekļi, ko var izmantot ļoti daudzu slimību un funkcionālo traucējumu novēršanai. Ja jūs vēlaties paši izmēģināt aļģu preparātu efektivitāti, iesakām dot priekšroku divām pirmajām sugām, jo tās ir labāk izpētītas. Ja vēlaties lietot aļģes, lai kopumā uzlabotu veselību, sekojiet vadlīnijām, ko uz iepakojuma norādījuši preparāta ražotāji, bet, ja vēlaties aļģes lietot, lai ārstētu kādu konkrētu slimību, iesakām apspriesties ar pieredzējušu terapeitu.

Vienkāršākais, kā uzņemt aļģu dienas devu, ir sākt dienu ar kokteili, kurā aļģes samaltas kopā ar dārzeņiem un augļiem. Jūs varat izmantot gan hlorellas, gan spirulīnas, lai gan lielākā daļa ekspertu atzīst, ka hlorellai piemīt labākas garšas īpašības. Gatavojot šo kokteili, varat eksperimentēt un pēc savas izvēles pievienot dažādus ekoloģiskos dārzeņus, augļus un zaļumus. Varat, piemēram, sasmalcināt diedzētu kviešu asnus, brokoļus, pētersīļus, koriandru vai to, kas ir jūsu ledusskapī. Ābols un ingvers kokteilim piešķirs dabisku svaigumu, bet varat pievienot arī apelsīnus vai sezonālās ogas. Varat visas sastāvdaļas izspiest caur sulu spiedi vai izmantot vienkāršu blenderi vai virtuves kombainu un pievienot kokteilim mazliet ūdens.

Jums būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

1 sasmalcināts gurķis

1 ābols ar izņemtu serdi, sagriezts gabaliņos

1 bumbieris ar izņemtu serdi, arī sagriezts gabaliņos

3 vai 4 sasmalcināti seleriju kāti

viena citrona vai laima sula

2 g sīki sasmalcināta svaiga ingvera (apmēram jūsu mazā pirkstiņa lielumā)

sauja sasmalcinātu virziņkāpostu (Savojas kāpostu)

1 tējkarote hlorellas pulvera

Lieciet visas sastāvdaļas blenderī un kuliet, līdz izveidojas viendabīgs kokteilis. Dzeriet to uzreiz vai paņemiet līdzi uz darbu otrajām brokastīm.

Avots: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta, Foto: Bulls Press, www.sunsuperfoods.lv