5 ēst gatavošanas kļūdas, kas liek pieņemties svarā
Nav noslēpums, ka restorānu ēdieni nereti ir pilni kaloriju. Ja vēlies novājēt, prātīgāk ir gatavot mājās, taču tādā gadījumā maini dažus ieradumus.
1. Tu pārāk daudz lieto eļļu. Tā ir taisnība, ka olīveļļa satur „labos” taukus, taču tajā ir daudz kaloriju – vienā tējkarotē vien ir 120 kalorijas. Ja nepiedomā par to, nemanot vari vienai ēdienreizei izlietot pat trīs reizes vairāk. Īpaši grūti pie tā pieturēties, gatavojot dārzeņus, jo tie ātri uzsūc eļļu. Kā no tā izvairīties? Nedaudz pasautē dārzeņus, pirms liec tos uz pannas.
2. Izejvielu daudzumu tu nosaki „uz aci”. Lai arī šķiet pilnīgi bezjēdzīgi katru reizi nomērīt, cik gramu vienas vai otras izejvielas vajadzīgs, darot to uz aci, tu vari pievienot simtiem papildus kaloriju, pat neapjaušot to.
3. Tu ar vislielāko uzcītību ievēro recepti. Ja neesi īsta eksperte virtuves lietās, tad gatavošana pēc receptes šķiet visdrošākā iespēja. Taču tādā veidā tu zaudē iespēju dažus produktus aizstāt ar veselīgākām alternatīvām. Piemēram, ja vajadzīgs skābais krējums, pusi no tā vari aizstāt ar jogurtu bez piedevām. Šī nelielā izmaiņa samazina uzņemto kaloriju un tauku skaitu.
4. Gatavojot tu bieži noagaršo ēdienu. Ir gandrīz neiespējami atturēties no panašķēšanās ar ēdienu, ko gatavo, it īpaši tad, kad esi izsalkusi. Pāris kumosi neko ļaunu nenodarīs, taču var gadīties, ka tu pat nepamani, cik daudz patiesībā esi apēdusi. Tā vietā izlīdzies ar košļājamo gumiju vai minerālūdeni.
5. Tu uzreiz nenovāc pārpalikumus no vakariņām. Iedomājies – pēc gardām vakariņām tu jūties labi paēdusi un apmierināta... Līdz brīdim, kad dodies mazgāt traukus un pustukšais pastas katls sāk šķist ārkārtīgi kārdinošs. Lai izvairītos no vēlmes pēc papildporcijas, labāk pāri palikušo ēdienu aizvākt no acīm pēc iespējas ātrāk.