Vislabākais katls - no nerūsējoša tērauda. Kādam tam ir jābūt?
Pērkot virtuves piederumus, ekonomiskāk ir iegādāties vairāku katlu un kastroļu komplektu, tomēr apdomā - vai visiem komplekta traukiem būs „darbs” un vieta tavā virtuvē? Kas jāņem vērā, pērkot katlu, raksta žurnāls "100 Labi Padomi".
Ko gatavo visbiežāk? Ja ģimene ir zupēdāji, noteikti vajadzēs lielāku katlu buljona un zupu vārīšanai. Ja vairāk cienāt sautējumus vai sātīgas mērces, ko pārliet dārzeņiem, pastai vai rīsiem, parocīgs būs zemāks un platāks katls vai kastrolis no biezāka materiāla ar blīvu vāku. Noderīga var būt alumīnija plāksne, kas paredzēta palikšanai zem katla, lai vienmērīgi izkliedētu karstumu; tā var pasargāt arī katla rokturus.
Ja iegādājies tērauda katlu, skaties, lai uz katla dibena būtu 18/10. Šie skaitļi norāda, ka produktiem metāls rada neitrālu vidi produktiem. Savukārt katla dibenam jābūt kā sviestmaizei – vismaz trīs kārtu: tērauda, bieza, ātri sasilstoša alumīnija, un atkal tērauda. Svarīgs ir kvalitatīvs, labi nostrādāts katla dibena un korpusa stiprinājums, kā arī vāks. Tam arī ir jābūt no metāla un labi jāpieguļ.
Nazis sāk zaudēt savu kvalitāti no spala, katls - no slikti pieguloša vāka. Pievērs uzmanību tam, lai katla osas būtu veidotas no atsevišķa metāla strēmeles un īpaši piestiprinātas „ar punktu” – tas pasargās rokturus no sakaršanas.