Lai grozi pilni līdz malām: labākais dienas laiks, kad doties sēņu "medībās"
foto: Shutterstock
Garšīgi

Lai grozi pilni līdz malām: labākais dienas laiks, kad doties sēņu "medībās"

"100 Labi Padomi"

Rudens ir īstais laiks, lai dotos sēņot, taču, lai pielasītu pilnu grozu gardu baraviku un citu sēņu, jāzina ne tikai labākās sēņošanas vietas, bet arī laiks, kad doties "sēņu medībās".

Labākais sēņošanas laiks ir agrs rīts, kad tik tikko svīst gaisma; protams, tik agri, lai sēnes varētu arī ieraudzīt. Agrā rītā tās ir stingriem kātiņiem un cepurītēm. Vēlāk, kad kļūst silts un spīd saule, tās sasilst un nav vairs tik tvirtas. Taču ļoti lietainā laikā nav ieteicams sēņot, jo tad sēnes ir savilgušas un ātri bojājas.

Sēņošanai piemērotākais trauks ir pīts grozs.

Lai gūtu prieku ne tikai no lasīšanas, bet arī ēšanas, lūk, divas supergardas receptes, ko vērts pamēģināt: 

Sviesta beku sacepums ar sieru

Sacepumam piemērotāks ir siers ar spēcīgu garšu, savukārt cepšanai derēs porciju veidnītes. Piedevās labi garšo bagete vai līdzīga maize.

4 personām

40 minūtes

  • 400 g fetas tipa siera
  • 200 g sviesta beku
  • 4 nelieli tomāti
  • 2 sīpoli
  • 5–6 ēdk. olīveļļas
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • pa šķipsniņai kaltēta rozmarīna un timiāna
  • malti melnie pipari
  • sāls

1. Sēnes notīri un sagriez plānās šķēlītēs. Tomātus, sieru, sīpolus un ķiplokus sagriez šķēlītēs.

2. Cepeškrāsni sakarsē līdz 250 grādiem.

3. Pannā sakarsē 2 ēdk. eļļas un strauji apcep sēņu šķēlītes. Kad sula iztvaikojusi, pārliec sēnes sacepumu veidnītēs. Pannā palikušajā eļļā apsautē sīpolus un ķiplokus, pēc tam pievieno sēnēm.

4. Virsū uzliec siera šķēlītes un tomātus. Pārber sāli, piparus un garšvielas un apslaki ar atlikušo eļļu.

5. Pārklāj ar alumīnija foliju, liec krāsnī un cep 10–12 minūtes, līdz sāk viegli burbuļot.

Grūbas ar sēnēm

Ja negribas ilgi stāvēt pie plīts, grūbas var iepriekš iemērkt. Vēl viens variants – parasto grūbu vietā izmantot pērļu grūbas.

4 personām

1 stunda

  • 1 ½ l verdoša dārzeņu buljona
  • 400 g stingru baraviku vai citu labu beku
  • 200 g grūbu
  • 60 g brūkleņu
  • 50 g rīvēta cietā siera
  • 2 sīpoli
  • 4 ēdk. olīveļļas
  • 2 ķiploka daiviņas
  • sāls, malti melnie pipari

1. Grūbas rūpīgi noskalo. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sakapā. Sēnes notīri un sagriez paprāvos gabalos.

2. Katlā sakarsē 1 ēdk. eļļas. Ieber pusi sīpolu un ķiploku un viegli apsautē.

3. Pieber grūbas un maisot apcep. Pielej tik daudz karstā buljona, lai pārklātu grūbas. Uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, vāri aptuveni 45 minūtes. Pakāpeniski pielej buljonu – tā, lai grūbas visu laiku atrastos šķidrumā.

4. Tikmēr pannā sakarsē atlikušo eļļu un viegli apcep pārējos sīpolus un ķiplokus. Pievieno sēnes un cep 7–8 minūtes. Pārkaisi sāli un piparus.

5. Grūbās iemaisi brūklenes un sautē vēl 5 minūtes. Tad iemaisi rīvēto sieru.

6. Liec grūbas šķīvī un pasniedz kopā ar ceptajām sēnēm.