Ko darīt ar pāraugušiem gurķiem? Tici vai nē, bet šie padomi ir zelta vērtē
Arī pāraugušiem gurķiem ir vieta ēdienkartē. Piemērotās receptēs tie der gan konservēšanai, gan vārīšanai, gan sautēšanai. Lai arī pie mums nav ierasts, bet citu tautu virtuvēs gurķus izmanto ne tikai salātu gatavošanai vai konservēšanai.
Gurķu karijs ar garnelēm
Garneļu vietā karijam vari pievienot arī mazos gabaliņos sagrieztas krabju nūjiņas.
4 personām
40 minūtes
- 1 kg lielu gurķu
- 1 kārba kokosriekstu piena (400 ml)
- 300 g vārītu izlobītu garneļu
- 200 g ķiršu tomātiņu
- 2 sīpoli
- 1 sarkanā čili pāksts
- 5 cm garš ingvera gabaliņš
- 2 ēdk. dzidrināta sviesta
- 2 tējk. sinepju graudiņu
- 2 tējk. maltas kurkumas
- sāls, malti pipari
1. Gurķus nomizo, pārgriez gareniski uz pusēm, iztīri sēklas, mīkstumu sagriez 1 cm biezās šķēlēs. Sīpolus un ingveru nomizo, čili pākstij iztīri sēklas. Sīpolus un čili sakapā, ingveru sarīvē.
2. Katlā sakarsē sviestu, ieber sīpolus un gurķus un sautē 5 minūtes. Pievieno čili, ingveru, sinepju graudiņus un kurkumu un vēl pāris minūšu maisot sautē.
3. Pielej kokosriekstu pienu, pieber sāli un piparus, uzliec vāku un sautē 10 minūtes.
4. Tikmēr pārgriez uz pusēm tomātiņus. Pāris minūšu pirms sautēšanas beigām pievieno gan tomātus, gan garneles.
Maltās gaļas bumbiņas ar gurķu mērci
Piedevās ļoti labi garšo vārīti jaunie kartupeļi.
4 personām
45 minūtes
- 1 kg lielu gurķu
- 600 g jauktas maltās gaļas
- 600 ml buljona
- 200 g krējuma
- 100 g kūpināta caurauguša šķiņķa
- 3 sīpoli
- 1 ola
- 2 ķiploka daiviņas
- 3 ēdk. rīvmaizes
- 3 ēdk. eļļas
- 3 tējk. miltu
- 2 tējk. smalki sakapātu diļļu
- 2 tējk. vidēji pikantu sinepju
- sāls, malti pipari
1. Sīpolus un ķiplokus smalki sakapā, šķiņķi sagriez mazos gabaliņos. Gurķus nomizo, pārgriez gareniski uz pusēm, iztīri sēklas un sagriez gurķus 1 cm biezās šķēlēs.
2. Bļodā samīci malto gaļu ar ķiplokiem, pusi sīpolu, sinepēm, olu un rīvmaizi. Pieber 1 tējk. sāls un ½ tējk. maltu piparu.
3. Ar mitrām rokām veido mazas bumbiņas. Cepeškrāsnij piemērotā pannā uz plīts sakarsē 2 ēdk. eļļas, 3 minūtes apcep tajā gaļas bumbiņas, pēc tam liec pannu 170 grādu karstā krāsnī un cep 15 minūtes.
4. Platā katlā sakarsē atlikušo eļļu un apcep šķiņķa gabaliņus kraukšķīgus. Pievieno atlikušos sīpolus un viegli apcep. Pieber gurķus un pasautē 3–4 minūtes.
5. Pielej buljonu, uzvāri un uz lēnas uguns sautē 10 minūtes. Miltus iekul krējumā un iemaisi gurķu mērcē. Vāri vēl kādas 3 minūtes, pieber sāli, piparus un dilles.
6. Izceptās gaļas bumbiņas ieliec mērcē.