95% ūdens, bet pilns ar vērtīgām vielām - kas iekšā parastākajā gurķī?
Par gurķiem reizēm mēdz jokot, ka tie ir viens no ūdens agregātstāvokļiem zaļā krāsā, jo gurķos ir vairāk nekā 95 % ūdens, pavisam maz kaloriju, toties daudz minerālvielu, it sevišķi kālija, dzelzs un cinka, kā arī virkne citu labumu.
Visvērtīgākā ir miziņa un plānā kārtiņa uzreiz pie tās, tāpēc vislabāk būtu ēst gurķi ar visu mizu. Arī dzērienos vajadzētu likt nemizotu gurķu šķēlītes un sloksnītes. Savukārt sēklās slēpjas viss gurķa dzīvības spēks, tādēļ arī mīkstums ar sēklām būtu jāēd, cik vien var, nevis jāmet prom, kā tiek rakstīts daudzās receptēs.
Lielie, arī pāraugušie gurķi ar sulīgu sēklotn95i ir ļoti laba un vērtīga piedeva ūdens un atspirdzinošo dzērienu bagātināšanai.
Atspirdzinošs dzēriens ar gurķiem, garšaugiem un ogām
Pagatavošanai piemērots ir gan krāna, gan avota ūdens, gan arī minerālūdens – negāzētais vai gāzētais. Dzesēšanai vari izmantot sasaldētus ledus kubiņus ar ogām, garšaugiem, ziedlapiņām. Vislabāk garšo, ja ievilcies vismaz 12 stundas un pat ilgāk.
1 litrs
1 salātu gurķis
100 g melleņu vai citu ogu
2 timiāna zariņi
ledus gabaliņi
1 l ūdens
1. Gurķi sagriez ļoti plānās šķēlītēs un liec lielā krūzē.
2. Pievieno ogas un timiānu.
3. Pielej ūdeni un uz vairākām stundām ieliec ledusskapī.
4. Pirms pasniegšanas pieber ledus kubiņus.