foto: Shutterstock
Ko noteikti nelikt uz vietas, kur iedzēlusi lapsene?
Kā rīkoties? Atceries – ja rodas alerģiska reakcija, piemēram, apgrūtināta elpošana, sirdsklauves vai izteikta tūska, noteikti jāizsauc neatliekamā palīdzība.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 2. augusts, 06:47

Ko noteikti nelikt uz vietas, kur iedzēlusi lapsene?

"100 Labi Padomi"

Līdz ar bagātīgu plūmju un dažādu ogu ražu aktivizējas lapsenes. Gluži nejauši ar tām varam sastapties pie aveņu krūma, pļavā vai mājās, vārot kompotu. Un nereti gadās, ka lapsene pamanās sāpīgi iedzelt. Kā rīkoties?

Atceries – ja rodas alerģiska reakcija, piemēram, apgrūtināta elpošana, sirdsklauves vai izteikta tūska, noteikti jāizsauc neatliekamā palīdzība, skaidro farmaceite Laila Zālīte.

Kā rīkoties?

1. Vispirms uzmanīgi jāizņem lapsenes dzelonis (gadījumā, ja tāds tomēr ir palicis ādā) tā, lai nesaspiestu indes maisu. Ja dzelonis nav izrauts, inde turpinās plūst un pampums tik ātri nemazināsies. Dzeloni var izņemt ar tīrām rokām vai dezinficētu pinceti. Ja dzelonis nolūzis un to nav iespējams izņemt, tad var mērcēt sālsūdenī vai uzlikt svaiga gurķa šķēli.

2. Nākamais solis ir sadzeltās vietas apstrāde ar spirtu saturošu šķīdumu vai vāju etiķa un ūdens šķīdumu. Pēc tam brūcei var uzlikt maisiņā vai tīrā dvielī ietītu ledu. Vēsās kompreses vēlams likt atkārtoti 3–5 reizes dienā. Nevajadzētu likt klāt aukstu melnzemi, kā nereti ierasts darīt, jo pastāv infekcijas risks vai var būt citi sarežģījumi. Pietūkumu un nepatīkamās sajūtas var mazināt sīpola šķēlīte. Uz nakti var uzlikt vēsu kāpostlapu. Ja sakosts kakls, tad var padzerties aukstu dzērienu, sūkāt ledus gabaliņus vai ēst saldējumu.

3. Vēlams smērēt krēmus ar antihistamīna iedarbību un nomierinošus, niezi mazinošus gelus. Lai mazinātu alerģijas izraisītu pampumu, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, var lietot antihistamīnu saturošas zāles, nopietnākos gadījumos arī pretsāpju medikamentus.

Ņem vērā

Lielāks diskomforts un izteiktāks pietūkums parasti ir pirmās trīs dienas, bet atkarībā no koduma vietas un dzēlienu skaita nepatīkamas sajūtas var saglabāties līdz pat desmit dienām, piemēram, ja sadzelta acs, tā uzpamps ātri un pampums turēsies ilgāk.