foto: LETA
Ar tomātiem pret odiem, un citi interesanti veidi, kā cīnīties ar kaitēkļiem dārzā un mājā
Odi.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 5. jūnijs, 06:46

Ar tomātiem pret odiem, un citi interesanti veidi, kā cīnīties ar kaitēkļiem dārzā un mājā

"100 Labi Padomi"

Apkopojam 10 dažādus veidus, kā efektīvi cīnīties pret kaitēkļiem dārzā un mājās:

  • Ar alkoholu un ķiplokiem pret kurmjiem. Kurmjiem ir ļoti jutīgs deguns, un alkohola dvaka tam nepavisam nepatīk. Kurmju alā var iebāzt gandrīz izdzertas šampanieša, vīna un citu alkoholisko dzērienu pudeles ar kakliņu uz leju. Gandrīz izdzertas nozīmē, ka pudelē jāatstāj tik daudz šķidruma, lai, pudeli pagriežot uz leju, būtu kam notecēt gar visām sieniņām. Alā var iešļakstīt arī sakapātu ķiploku novārījumu – jo tas koncentrētās, jo labāk. 
  • Ar zāģu skaidām pret gliemežiem. Zāģu skaidām piemīt sausinoša iedarbība, kas kaitē gliemežiem. Ap sevišķi saudzējamu augu dobēm vai prāvākiem augiem apkaisa zāģu skaidas apmēram pusmetra rādiusā. Ārējo valnīti izveido aptuveni 5 centimetru augstu. Pēc lietus vai pamatīgas rasas jāuzkaisa sausas skaidas.
  • Ar nātru ūdeni pret laputīm. Sakapātus nātru kātus un lapas aplej ar ūdeni un mērcē 12–24 stundas. Pēc tam ar šo ūdeni vai nu apsmidzina visu augu, vai arī ierīvē lielākas lapas. Nātru ūdens nostiprina lapas un stublājus un utīm kļūst daudz grūtāk izsūkt augu sulu.
  • Ar atšķaidītu pienu pret utīm un miltrasu. Lecitīns, ko satur arī piens, ir sens līdzeklis, ko izmanto pret augu kaitēkļiem un slimībām. Puslitru piena samaisa ar litru ūdens un ar šo maisījumu apsmidzina cietušos augus. Procedūru atkārto vairākas dienas pēc kārtas.
  • Ar krītu pret skudrām mājās. Lai skudras nenāktu istabā, pie sliekšņa, grīdas spraugām un citām iekļūšanas vietām ar krītu uzvelk treknas svītras. Skudrām nepatīk krīts – tās krītu uzskata par nepārvaramu barjeru.
  • Ar pupumētru pret melnajām laputīm. Melnās laputis ir sevišķi iecienījušas cūkupupas, tāpēc starp šīm pupām regulārās atstarpēs sastāda garšaugu – pupumētru. Tās aromāts melnajām utīm nepatīk, un šie kaitēkļi liek mieru arī cūkupupām.
  • Ar spēcīgām smaržām un ēteriskām eļļām pret skudrām dārzā. Uz skudru taciņām vai apmešanās vietām dobē uzkaisa kanēli vai uzliek svaigas citronu mizas, saberztus lavandas ziedus vai vēl kādu spēcīgi smaržojošu, saberztu augu vai garšvielu, jo stiprais aromāts gan atbaida skudras, gan traucē orientēties. Ja skudru invāzija ir ļoti pamatīga, var izslacīt arī lavandas, citrusu vai citronzāles eļļu, kā arī etiķi.
  • Ar tomātiem pret odiem uz balkona. Odiem nepatīk tomātos esošā viela IBI-246 (to atklājuši amerikāņu zinātnieki), tāpēc tie met līkumu tomātu stādījumiem. No visa dārza šādi gan diez vai odus izdosies padzīt, bet no balkona un terases, kur salikti podos vai toveros sastādīti tomāti, odi mēdz turēties pa gabalu.
  • Ar tomātu lapu uzlējumu pret kāpostu balteni. Sasmalcinātas tomātu lapas aplej ar ūdeni, atstāj, lai dažas dienas nostāvas un tad nokāš. Ar šo uzlējumu apsmidzina vai uzmanīgi aplaista augus, ko apciemojis kāpostu baltenis.
  • Ar kastaņu novārījumu pret tārpiem puķu podā. Nevēlami tārpi pazūd no puķu poda, ja augsni laista ar atdzesētu zirgkastaņas lapu novārījumu.