Kāpēc karstās vasaras dienās jāizvairās no filtrēta ūdens dzeršanas?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kāpēc karstās vasaras dienās jāizvairās no filtrēta ūdens dzeršanas?

Jauns.lv

Karstās vasaras dienās pēc iespējas vairāk jāizvairās no filtrēta ūdens, bet priekšroku jādod ūdenim ar izteikti sāļu garšu, Latvijas Televīzijas (LTV 1) raidījumā “Revidents” pamācīja sertificēts ūdens someljē Dans Voļevahs. 

Jau drīz klāt arī vasara. Karstajā laikā mūsu ķermenis var zaudēt daudz šķidruma. Bet, lai tam palīdzētu atjaunoties, sertificēts ūdens someljē Dans Voļevahs iesaka izvairīties no filtrēta ūdens.

Viņš stāstīja, ka šāda no minerālsāļiem attīrīta ūdens dzeršana bieži vien noved pie atūdeņošanās: 

“Mums var likties, ka mēs daudz darām, mēs varbūt izdzeram trīs litrus, bet patiesībā mēs ūdeni zaudējam, jo tas [ūdens] ir pilnīgi tukšs. Un šāds ūdens ir agresīvs pēc savas dabas - tas grib kaut ko paņemt atpakaļ. Viņa osmotiskais spiediens ir zemāks nekā mūsu organismā, tāpēc [tas] tā kā no mums principā [ūdeni] sūc ārā.”

Eksperts šāda ūdens dzeršanu pat pielīdzināja jūras ūdens lietošanai uzturā, arī to nedrīkst dzert ilgāk par pāris dienām, jo tādā veidā mūsu ķermenis ūdeni, nevis iegūst, bet zaudē.

Karstās vasaras dienās, kad sanāk daudz svīst, Voļevahs iesaka izvēlēties tādu ūdeni, kuram ir izteikti sāļa garša:

“Pēc svīšanas būs labi iedzert kaut ko kreptīgāku pēc garšas, kas mums atpakaļ iedos šos elektrolītus - šos minerālsāļus. Tas ir ļoti  vēlams tieši arī karstajā laikā.”

Eksperts mudināja izvēlēties tādu ūdeni, kura mineralizācijas pakāpe ir sākot no 5,000 miligramiem uz litru, bet minerālsāļu saturs no 10,000 līdz 15,000 uz litru.

Tēmas