foto: LETA
Kā uzglabāt banānus, lai tie nepaliek brūni 
Noderīgi ikdienā
2022. gada 21. maijs, 06:55

Kā uzglabāt banānus, lai tie nepaliek brūni 

Jauns.lv

Banāni ir kālija bagāti, pārtikā plaši lietoti augļi. 100 grami banāna satur vidēji 90 kcal, 22,8 g ogļhidrātu (no kuriem ap 12 g ir cukuri),  šķiedrvielas, taukus nelielā daudzumā, kā arī Omega-3 un Omega-6 taukskābes. Banāni satur arī tādus vērtīgus mikroelementus kā kālijs, magnijs, mangāns, fosfors un varš, kā arī C un B6 vitamīnu.

Taču līdzīgi kā avokado, arī banāni ir jāprot pareizi uzglabāt, lai tie ātri nepaliktu brūni, ieplaisājuši un garšas kārpiņām netīkami. 

Atkarībā no banānu gatavības pakāpes to iegādes brīdī, nepievēršot uzmanību uzglabāšanas apstākļiem, tie saglabās savu izskatu un garšu aptuveni divas līdz sešas dienas. Ja banānus uzturā lietojat ļoti bieži, ir vērts apsvērt āķa iegādi, proti, uz āķa pakarināti augļi saglabāsies ilgāk, jo tiks novērsta banānu saspiešanās, guļot vienam uz otra. 

Tāpat banānus ieteicams turēt tālāk no tiešiem saules stariem, jo saules gaisma var paātrināt to nogatavošanos. Arī banānu uzglabāšana ledusskapī, vai saldēšana ir lielisks risinājums, kas pagarinās augļu “derīguma termiņu”. 
Taču, ja banāni jau kļuvuši teju melni, arī tad tos nevajag izmest.

Protams, svaigā veidā šādi augļi vairs nebūs baudāmi, bet vienmēr par pagatavot kādu recepti, kur banāns būs galvenā sastāvdaļa, piemēram, banānmaizi.