Noderīgi ikdienā
2022. gada 2. aprīlī, 07:25
Kā izgatavot bļodu, svečturi un puķu podu no kokosrieksta čaulas
Kokosriekstu čaumalas var izmest, bet no tām var arī pagatavot glītus traukus gan jaunajiem stādiem, gan pašas lietai svecei. Kokosa trauku apstrādājot ar smilšpapīru, iegūsi jauku bļodu uzkodām un austrumzemju ēdiena pasniegšanai.
Apstrādāta kokosrieksta čaula iegūs skatam un taustei tīkamu izskatu, turklāt trauks mazliet smaržos pēc kokosrieksta mīkstuma.
Tev vajadzēs: zāģi, kas paredzēts dzelzs darbiem, nazi, smilšpapīru.
Dari tā!
- Kokosriekstam augšpusē izdur caurumu un notecini šķidrumu. Ar zāģi pārzāģē kokosriekstu uz pusēm. Ar nazi atbrīvo iekšpusi no baltās kokosrieksta masas.
- Ar smilšpapīru nopucē kokosrieksta bļodu no ārpuses. Sāc ar rupjāku smilšpapīru, piemēram, 80. numuru, tad ņem arvien smalkāku frakciju, līdz trauka virsma kļuvusi gluda. Lai iegūtu gludu un patīkamu bļodas iekšpusi, arī to apstrādā ar smilšpapīru.
- Trauka virsmu iezied ar olīveļļu vai citu eļļu bez izteiktas garšas.
- To kokosrieksta čaumalas pusi, kurā ir caurums, izmanto, lai ielietu sveci vai iestādītu augus. Otru – veselo daļu – lieto kā bļodu.