foto: Shutterstock
Kā taupīt siltumu, lai apkures rēķins būtu ievērojami mazāks
Noderīgi ikdienā
2022. gada 20. janvāris, 11:45

Kā taupīt siltumu, lai apkures rēķins būtu ievērojami mazāks

Jauns.lv

Šobrīd daudzus satrauc ziņas par dabasgāzes cenas straujo kāpumu pasaulē, kas diemžēl ietekmē arī siltumenerģijas tarifu un līdz ar to rēķinu par apkuri. “Rīgas Siltums” aicina iepazīsties ar iespējām, ko nodrošina mūsdienu tehnoloģijas un ikdienas paradumu maiņa, kļūstot gan videi draudzīgākiem, gan arī būtiski samazinot rēķinu par apkuri.

Siltuma nokļūšana telpā

Radiatorus, termoregulatorus un alokatorus nav ieteicams aizsegt ar aizkariem, mēbelēm vai kā savādāk. Šāda rīcība palielina siltumenerģijas patēriņu un samazina telpas temperatūru. Svarīgi atcerēties, ka termoregulatora vārstu nedrīkst aizsegt, jo tas nenodrošinās temperatūru atbilstoši uzstādītajai. Temperatūra telpās ievērojamu ietaupījumu iegūst, izmainot telpas temperatūru. Telpās, kuras netiek izmantotas, vai arī prombūtnes laikā temperatūru var samazināt līdz +16... +17 °C grādiem. Samazinot apkurināmās telpas temperatūru par 1°C, iespējams ietaupīt līdz 6% no nepieciešamā siltumenerģijas patēriņa.

Optimālā telpu temperatūra:

  • dzīvojamā istaba no +21 līdz +23°C;
  • guļamistabā no +18 līdz +21°C’;
  • bērnu istabā no +21 līdz +23°C;
  • virtuvē +18°C;
  • vannas istabā +23°C
  • koridors vai halle no +16 līdz +18°C.
Labākā ierīce katras telpas temperatūras ieregulēšanai ir aprīkot radiatorus ar termoregulatoriem.

Termoregulators

Termoregulators ir ierīce, kas ir aprīkota ar termostatu, lai nodrošinātu komfortu telpās. Tas mēra istabas temperatūru un, atbilstoši uzstādītajai vēlamajai telpas temperatūrai, izmaina siltuma padevi radiatorā. Piemēram, noregulējot termoregulatora vārstu uz "3", telpā tiks uzturēti aptuveni +18... +20 °C grādi. Ja telpas temperatūra sasniegs iestatīto, termoregulators noslēgs siltuma padevi radiatoram.

Vēdināšana

Apkures sezonas laikā ir svarīgi telpās nodrošināt pietiekamu vēdināšanu. Ilglaicīga logu atvēršana vēdināšanas režīmā ir ļoti izšķērdīga. Tās laikā caur logu izplūst daudz siltuma. Lai nodrošinātu efektīvu vēdināšanu, 2 līdz 4 reizes dienā pilnīgi jāatver logs uz 5 līdz 10 minūtēm. Svarīgi šajā laikā aizgriezt termoregulatora vārstu, lai nepieļautu siltuma patēriņu vēdināšanas laikā.