foto: Shutterstock
No kafijas biezumiem top kurināmais
Viena Vide Visiem
2021. gada 25. decembris, 05:01

No kafijas biezumiem top kurināmais

Kas Jauns Avīze

Degvielas uzpildes staciju tīkls "Circle K Latvia" sadarbībā ar jaunuzņēmumu "Koffeco" kafijas atkritumus pārstrādās kurināmajā.

Kafijas briketes būs nopērkamas "Circle K" jau no nākamā gada marta. Risinājums tapis sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūtu.

“Gada laikā "Circle K" degvielas uzpildes stacijas pārdod vairāk nekā septiņus miljonus kafijas krūzīšu, kas veido 90 tonnas kafijas atkritumu. Sadarbībā ar "Koffeco" varam īstenot noslēdzošo posmu ilgtspējīgas kafijas dzīves ciklā un nodot kafijas biezumus otrreizējai pārstrādei,” stāsta Gatis Pavārs, "Circle K Latvia" Tirgus attīstības departamenta direktors.

Kafijas biezumi, kas parasti nonāk atkritumos, izdala metānu, kas ir 86 reizes videi kaitīgāka siltumnīcas efekta gāze nekā oglekļa dioksīds. “No katras kafijas atkritumu tonnas, kas sadalās izgāztuvēs, 340 kubikmetri metāna nonāk apkārtējā vidē,” teic "Koffeco" tehnoloģiju vadītājs, RTU Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta doktors Andrejs Šiškins.

"Circle K" pārstrādei nodevis jau divas tonnas kafijas biezumu, no kā izstrādāti pirmie produktu prototipi. Biezumi tiek sasmalcināti, pārveidoti ar augstas temperatūras iedarbību, sadalīti un sablīvēti, iegūstot briketes.

“Kafijas briketes ir ne tikai videi draudzīgāks, bet arī efektīvāks kurināmais, jo kafijas biezumi dedzināšanas laikā izdala līdz pat 25% vairāk siltuma un deg par 20% ilgāk nekā vairums koksnes veidu,” Uzsver "Koffeco" vadītājs Viktors Krišjansons.

Nākamo divu gadu laikā turpināsies kafijas brikešu un granulu izveide, iecerēts arī ražot vienreizlietojamus galda piederumus un karsto dzērienu krūzes un iegūt ļoti vērtīgu ekstraktu – kafijas ēterisko eļļu, kas īpaši noderīga kosmētikā.

"Circle K" arī aicina klientus ņemt līdzi savu termokrūzi un iegūt 10% atlaidi karstā dzēriena iegādei.