foto: Pixabay.com
Mandarīnu laiks ir klāt: receptes un padomi labākai garšai
Mandarīna daiviņas lieliski garšo kopā ar biezpienu un jogurtu; tās ir piemērota piedeva lapu salātiem un Ķīnas kāpostiem.
Garšīgi
2021. gada 26. novembris, 08:11

Mandarīnu laiks ir klāt: receptes un padomi labākai garšai

"100 Labi Padomi"

Mandarīns, ko mēdz dēvēt par apelsīna mazo brāli, ir cēlies no Ķīnas, pēc tam aizceļojis uz Vjetnamu un tikai 19. gadsimta vidū, pateicoties franču kolonistiem, atceļojis uz Eiropu un ļoti veiksmīgi iedzīvojies visās Vidusjūras zemēs.

Uzskata, ka šiem augļiem vārds dots par godu ķīniešu augstmaņiem – mandarīniem –, kuri savulaik valkājuši tieši tik oranžus tērpus, cik oranža ir saldā augļa miziņa.

Ar ko sader kopā?

■ Mandarīni vislabāk garšo svaigi un vieni paši; no tiem var izspiest sulu tāpat kā no pārējiem citrusaugļiem – tā arī ļoti labi garšo kokteilī ar citiem augļiem.

■ Sula lieliski noder salātu mērču pagatavošanai, it sevišķi salātiem ar vistas vai teļa gaļu.

■ Mandarīna daiviņas lieliski garšo kopā ar biezpienu un jogurtu; tās ir piemērota piedeva lapu salātiem un Ķīnas kāpostiem.

■ Mandarīni iederas praktiski jebkuros augļu salātos un saldajos krēmos.

■ Garšīgs ir mandarīnu saldējums.

■ Mandarīnus izmanto arī konservēšanā – no tiem vāra ievārījumus, gatavo kompotus un želejas.

foto: Shutterstock

Mandarīnu ievārījums

1 kg mandarīnu ar plānu miziņu (vēlams, bioloģiski audzētu)
850 g cukura
250 ml ūdens

1. Mandarīnus nomizo, miziņas ieber katlā ar verdošu ūdeni un kādas 5 minūtes vāri.

2. Pēc tam miziņas nokās, notecini un ar šķērēm sagriez tievās strēmelēs.

3. Mandarīniem notīri baltās stiegriņas, augļus sadali daivās.

4. Izņem sēkliņas un ieber marles maisiņā.

5. Mandarīnus ieber katlā, pieber cukuru, pielej 250 ml ūdens un uzvāri.

6. Tiklīdz sīrups sāk vārīties, pievieno miziņas un iekarini maisiņu ar sēklām. Turpini vārīt vēl 40–45 minūtes.

7. Kad sīrups sāk saželēt, maisiņu ar sēklām izņem laukā.

8. Ievārījumu pildi mazās burciņās un aizvāko.

Siera maizīte ar mandarīniem

Apgrauzdē maizes šķēli un uzliec virsū siera šķēli. Nomizo divus mandarīnus un daivas blīvi sakārto uz siera.

Mandarīnu un apelsīnu sviests

Receptē minētā ruma vietā var lietot apelsīnu liķieri. Mandarīnu sviests ļoti labi garšo ar pankūkām, vafelēm un pudiņiem.

125 g mīksta saldkrējuma sviesta
125 g cukura (labāk – brūnā)
1 rīvēta apelsīna miziņa
1 mandarīna sula + 1 ēdk. smalki sakapātu mandarīna gabaliņu
1 tējk. ruma

Mīkstu sviestu sakul ar cukuru, apelsīna miziņām, mandarīnu sulu, rumu un 1 tējk. karsta ūdens.