foto: Pexels.com
Kā samazināt elektrības patēriņu?
2021. gada 26. oktobris, 09:32

Kā samazināt elektrības patēriņu?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pavisam nesen piedzīvots elektrības cenu kāpums, tāpēc jautājums par to, kā optimizēt izmaksas par elektroenerģiju, šobrīd ir ļoti aktuāls. Iespējas ir vairākas, un ar tām vari iepazīties šajā rakstā!

Izmanto ekonomiskās LED spuldzes

Lai gan sākotnēji spuldžu nomaiņa saistās ar zināmiem izdevumiem, pēcāk noteikti sāksi izjust ietaupījumu, jo, salīdzinot ar kvēlspuldzēm, LED spuldzes patērē ievērojami mazāk enerģijas (dažkārt – par vairāk nekā 80%) un kalpo daudzas reizes ilgāk.

Vāri tikai tik daudz ūdens, cik nepieciešams

Tējkanna ir viena no ierīcēm, kas mājsaimniecībā patērē ļoti daudz enerģijas. Lai izdevumi būtu mazāki, nelej to pilnu, bet gan vāri nepieciešamo ūdens daudzumu. Tā samazināsi izdevumus, un arī ūdens būs ātrāk uzvārījies.

Mazgā veļu zemākā temperatūrā

Protams, ir reizes, kad veļa jāmazgā pēc iespējas augstākā temperatūrā, lai efektīvi atbrīvotos no traipiem, taču visai bieži izvēlamies mazgāšanas režīmu ar neatbilstoši augstu temperatūru. 

Pielāgo gatavošanas paradumus

foto: unsplash.com

Samazināt elektrības patēriņu un pie reizes tikt ātrāk pie maltītes vari, ja, gatavojot ēdienu, katlam vai pannai uzliksi vāku. Gatavojot ēdienus cepeškrāsnī, vari to izslēgt jau aptuveni 10 minūtes ātrāk, jo cepeškrāsns šajā laikā praktiski neatdzisīs. Protams, šie padomi ļaus samazināt elektrības patēriņu vien tad, ja Tavā rīcībā ir elektriskā krāsns.

Izvēlies optimālu ūdens temperatūru

Sildot ūdeni ar boileri, tam obligāti nav jābūt teju vārošam – pilnībā pietiks, ja iestatīsi to uz 60 grādiem. Zemāku temperatūru izvēlēties gan nevajadzētu, jo pretējā gadījumā boilerī var sākt vairoties dažādas baktērijas, piemēram, bīstamās leģionellas.

Iegādājies ierīces ar pēc iespējas augstāku energoefektivitātes klasi

Uz ikvienas jaunas elektroierīces jābūt Eiropas Savienības marķējumam, kurā norādīts, cik daudz elektroenerģijas konkrētais modelis patērē. No 2021. gada šis marķējums ir izmainīts, un energoefektivitāte tiek norādīta klasēs no A (augstākā) līdz G (zemākā). Atsevišķām precēm tiek norādīts arī vidējais elektroenerģijas patēriņš kilovatstundās. Sākotnēji ierīces ar augstāku energoefektivitātes klasi var izmaksāt vairāk, bet ilgtermiņā noteikti būsi ieguvējs.

Parūpējies par ledusskapja saldētavu

Saldētava, kuru klāj ledus kārta, patērē ievērojami vairāk enerģijas, tāpēc to nepieciešams regulāri atlaidināt. Modernākajiem ledusskapju modeļiem ir dažādas funkcijas, kas palīdz izvairīties no šī darba. 

Vannas vietā izvēlies dušu

foto: unsplash.com

Ja esi iecienījis karstu vannu, mums Tev ir ne pārāk labas ziņas – šāds prieks ir ievērojami dārgāks nekā duša. To, cik mazāk ūdens tiek patērēts dušā, vari pārbaudīt, mazgāšanās laikā aiztaisot vannas vai dušas kabīnes noteku.

Atvieno no rozetes ierīces, kas netiek izmantotas

Daudzi par to pat nav aizdomājušies, bet elektrības patēriņš var tikt samazināts, no rozetes atvienojot ierīces, kas tobrīd netiek izmantotas, Jā, arī Standby jeb gaidīšanas režīms var radīt jūtamus izdevumus!

Vai esi dzirdējis par tādu risinājumu kā gudrā jeb viedā māja? Arī tas ir labs veids, ar kura palīdzību elektrības patēriņš var kļūt vēl draudzīgāks Tavam maciņam. Uzzini par šo risinājumu vairāk, dodoties uz Vivus.lv bloga rakstu Gudrā māja – ko tas nozīmē, un kādas priekšrocības tā sniedz?

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Vivus.lv.