Kas ir mandeļu piens? Recepte, kā to pagatavot pašiem
Ja ir govs piena nepanesība, ja gribat dažādot savu ēdienkarti vai ja izvēlaties vegānu dzīvesveidu, vērts pamēģināt pagatavot mandeļu pienu.
Garšīgi

Kas ir mandeļu piens? Recepte, kā to pagatavot pašiem

Jauns.lv

Arī mandeļu pienam ar īsto pienu nav nekādas radniecības, taču to plaši izmanto govs piena vietā. Pienainā krāsa šim šķidrumam rodas no smalki samaltām mandelēm, ko samaisa ar ūdeni un dažām citām piedevām, piemēram, jūras sāli, kā arī saldinātājiem.

Mandeļu piens ir sens produkts, kas tajās zemēs, kur aug mandeles, gatavots jau vismaz pirms tūkstoš gadiem un izmantots gan kā dzēriens, gan kā piedeva citiem dzērieniem un arī ēdieniem. Mūsdienās to lieto kokteiļos, desertos, pievieno kūku un cepumu mīklai, zupām, mērcēm, sautējumiem – praktiski visur, kur citkārt izmanto govs pienu.

Paša gatavots mandeļu piens

200 g mandeļu ar visu miziņu ieber bļodā, pārlej ar aukstu ūdeni, lai tās pilnībā pārklātu, un atstāj uz 8–10 stundām. Pēc tam pielej 1 litru karsta ūdens un virtuves kombainā vai blenderī smalcina tik ilgi, līdz izveidojas viendabīgs bālgans šķidrums. Izkās caur sietu, kurā ieklāta marle. Marlē palikušos biezumus rūpīgi izspiež un šķidrumu pievieno izkāstajam pienam. Saldāku garšu iegūst, ja pievieno medu, sāļāku – ar sāls un citrona sulas piedevu.

Savukārt biezumus izžāvē un izmanto kā mandeļu miltus, piemēram, cepšanai.

Šādi var pagatavot arī citu riekstu pienu pēc savas izvēles.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock