“Lāču” Burkānmaize - īsta, veselīga pilngraudu rudzu maize ar Latvijas burkānu garšu
Burkānmaizi par savu vismīļāko rupjmaizīti jau gadiem ilgi dēvē tās cienītāji un viņu ir daudz. Tā ir viena no pirmajām “Lāču” maizēm, kura tika bagātināta ar dārzeņiem – Latvijā audzētiem burkāniem, un vēl joprojām nemainīgi saglabā maizes garšu līderes statusu. Burkānmaizes pievilcības noslēpums noteikti slēpjas tās garšā un aromātā, turklāt, kā jau ikvienai rudzu maizei, tai piemīt visas vērtīgās un veselīgās uzturvielas.
Burkānmaize ir maiga rupjmaize, kas cepta, ievērojot senas tradīcijas - no rupjiem un skrotētiem rudzu miltiem un ar dabīgo ieraugu. Lai iegūtu īpaši maigu garšu, tai pievienoti veselīgi Latvijā audzēti burkāni, kas piešķir maizei daudz lielāku vērtību, teicamu un unikālu garšu.
Pēc sentēvu receptēm cepta maize – ar dabīgo ieraugu un maizes krāsnī
Pēc latviešu sentēvu tradīcijām tapušai rudzu maizei sastāvā nav nekā lieka, tomēr tās cepšanā ir strikti jāievēro gadu simteņos izstrādāti rituāli, lai maizīte vienmēr saglabātu tās vērtīgākās īpašības un nemainīgo kvalitāti. Kā atzīst pārtikas tehnologi, tad tieši rudzu maizei ir viena no visgarākajām un sarežģītākajām maizes gatavošanas tehnoloģijām pasaulē. Tā ilgst no 24 līdz 30 stundām, un noris vairākos secīgos posmos, kurus izlaist nedrīkst.
Tā kā milti tiek pamatīgi apstrādāti – gan plaucēti, gan ilgi raudzēti - ar tiem notiek lielas izmaiņas. Tas ir iemesls, kādēļ rudzu maizes garša un aromāts ir īpaši, un maizes klaipi saglabājas svaigi ilgāk nekā nedēļu bez īpašiem uzglabāšanas paņēmieniem.
Vērtīgās šķiedrvielas un vitamīni īstā rudzu maizē – augstvērtīgas uzturvielas, kas palīdzēs uzturēt labu fizisko formu un imunitāti
Īsta, pēc sentēvu receptēm ceptā rudzu maize satur daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Šis unikālais komplekss palīdz gan izvadīt no organisma liekos toksīnus, gan nodrošina organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Sāta sajūta, ko rada apēstās rudzu maizes šķēles, ļauj nedomāt par liekiem našķiem ēdienu starplaikos – tādējādi ir vieglāk un vienkāršāk ievērot veselīgu dzīvesveidu. Aktīvs, sportisks dzīves ritms, fiziski smags darbs vai intensīva intelektuāla piepūle – ikvienam no mums ir nepieciešama izturība, spēks un augsta organisma spēja pretoties slimībām.
Veselīgais uzturs, kas bija viens no strūrakmeņiem mūsu senču dzīvesziņā, nav tikai mīts - tagad arī zinātnisko pētījumu rezultāti mums atkal un atkal apliecina, cik svarīga bijusi ikviena ēdienreize, cik vitāli vērtīgs ikviens maltītes produkts. Turklāt būtiska ir ne tikai izejvielu kvalitāte, bet arī produkta gatavošanas process un pat darītāja noskaņojums.
Tieši tā arī “Lāčos” cep Burkānmaizi – izvēloties Latvijā audzētos burkānus un Kaupo rudzus, lēnu raudzēšanas procesu, ar rokām apmīļojot katru maizes kukulīti uz koka lizes, lai pēc tam to ceptu īstā maizes krāsnī. Jo ikvienai rituāla sastāvdaļai ir nozīme. Piemēram, ir pierādīts, ka atsevišķu vitamīnu saturs palielinās tieši mīklas raudzēšanas laikā - tādi vitamīni ir riboflavīns (B2), niacīns (B3) un α-tokoferols (E).*
Pēc “Lāču” ceptuves īpaša pasūtījuma tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes dažādās laboratorijās un rezultāti pārliecinoši apstiprināja - rudzu maizes rika satur cilvēka organismam tik nepieciešamās uzturvielas un bioloģiski aktīvos savienojumus. Tas izskaidrojams ar to, ka tiek izmantots dabīgais ieraugs, un tikai ilgstošajā raudzēšanas procesā dabīgā veidā rodas šie īpašie savienojumi, nodrošinot maizei augsto uzturvērtību. Līdz ar to ir ievērojami lielāks ogļhidrātu, olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzums, kā arī B, E un PP grupas vitamīni, minerālvielas un organiskās skābes.
Protams, ir vēl daži amata noslēpumi, kurus maizniekmeistari var likt lietā, lai rudzu maizīte kļūtu vēl veselīgāka un vitamīniem bagātāka. Proti, labs meistars šādam mērķim izvēlēsies rupjā maluma miltus, garāku mīklas raudzēšanas laiku un optimālu maizes cepšanas laiku.
Tomēr pats galvenais ir mīlestība, pacietība un rūpīgs darbs. “Lāči” ir pārliecināti, ka tieši attieksme un darba mīlestība ir izcilas maizes garšas pamatā!
Veseli ēduši!
Gardo Burkānmaizīti var nopirkt visos “Lāču” veikalos, un lielākajos tirdzniecības tīklos vai pasūtīt “Lāču” internetveikalā.
www.laci.lv
*(Pētījums par vitamīnu satura izmaiņām pilngraudu rudzu maizes ražošanā, V.Ozoliņa, Proc. Latv. Univ. Agr., 2013, 29(324), DOI: 10.2478/plua-2013-0002).