foto: Shutterstock
Vai drīkst lutināt suni ar čipsiem, konfektēm? Skaidro veterinārārste 
Kad gribas suni iepriecināt, nestiep roku pēc desas vai cita cilvēkiem domāta našķa, bet samīļo, izved pastaigā, paspēlējies ar viņu.
Mūsu mīluļi
2021. gada 31. augusts, 04:55

Vai drīkst lutināt suni ar čipsiem, konfektēm? Skaidro veterinārārste 

"100 Labi Padomi"

Suņu barošana ar nepiemērotiem našķiem, ir cilvēku radīta problēma, kas kaitē dzīvniekam. Stāsta veterinārārste Lita Konopore.

Ēdiens kā mīlestība

Arī cilvēku savstarpējās attiecībās var novērot, ka ar ēdienu mēdz aizstāt mīlestību un rūpes. Piemēram, kad bērns raud, viņam neprasa, kas noticis, bet nomierina, iedodot cepumiņu vai konfekti. Veterinārārste novērojusi, ka mājas mīluli ar nepiemērotiem našķiem grib palutināt visa ģimene, taču tieši cilvēkiem gados ir visgrūtāk saprast, ka sunim šāda mīlestības izpausme kaitē. Būtībā pacienāšana ar veselīgiem našķiem nav nekas slikts, jo tā nostiprina ciešas saites starp saimnieku un dzīvnieku. Mūsdienās pat daļa paklausības treniņu balstās ne vien uz ēdienu kā apbalvojumu, bet arī uz emocionālo apbalvojumu – uzslavām un pieskārieniem, saimnieka prieka izpausmēm. Tāpēc, kad gribas suni iepriecināt, nestiep roku pēc desas, bet samīļo, izved pastaigā, paspēlējies ar viņu.

Suns taču pats prasa!

Veterinārārste atzīst, ka rodas tāds kā apburtais loks, proti, saimnieks aiz mīļa prāta iedod sunim kaut ko neveselīgu, dzīvnieks ir priecīgs, pie našķa pierod, bet pēc tam saimnieks atbildību noveļ uz dzīvnieka, sakot – viņš taču pats prasa.

“Skat, kā priecājas un luncina asti, kad izvelku sieru no ledusskapja!” Tikai tad, kad dzīvniekam attīstās cukura diabēts vai aptaukošanās, saimniekus var pārliecināt nedot sunim nepiemērotu ēdienu. Litas praksē bija gadījums, kad pensionāru pāris savu taksīti uz vizīti atveda tirgus somā uz ritentiņiem, jo suns liekā svara dēļ nevarēja paiet. Un pat šajā gadījumā saimnieki attaisnoja savu rīcību, sakot, ka sunītis taču pats prasa un gaida kārumus! Tikai no tā, vai cilvēks uzklausa veterinārārsta ieteikumus un tos ņem vērā, ir atkarīgs dzīvnieka tālākais liktenis.

Nē - šokolādei un sīpoliem

Cilvēkiem domātie našķi dzīvniekam var radīt nopietnas veselības problēmas, kuras grūti un ilgstoši jāārstē, viņš var arī priekšlaikus nomirt. Neviens nav aizliedzis veselīgos našķus, piemēram, bez sāls vārītu vistas fileju, kas nekādas problēmas neradīs, taču dot visu, ko ēd pats saimnieks (sieru, žāvētu desu, čipsus, cepumus, konfektes), nedrīkst.

Pārsvarā visi cilvēku našķi ir vai nu ļoti trekni, sāļi vai saldi. Dzīvniekam tas var draudēt ar aptaukošanos, regulāru vemšanu un caureju. Taču, ja šādi sāk lutināt kucēnu vai kaķēnu, var rasties nopietnas un neatgriezeniskas veselības problēmas, piemēram, neattīstīties sirds muskuļi. Nepilnvērtīgs uzturs par labu nenāk nevienam! Daži pārtikas produkti sunim var būt pat toksiski – šokolāde, vīnogas un rozīnes. Lai cik tas būtu jocīgi, arī sīpoli (gan svaigi, gan vārīti) var radīt anēmiju, dažkārt pat neatgriezenisku.

Abiem labi

Maldīgi ir uzskatīt, ka suņu sausajā barībā nekā nav, tāpēc nepieciešams kāds papildu kārumiņš. Daži saimnieki sava mīluļa sauso barību pat aplej ar ceptas vistas taukiem, zupu, krējumu vai balto miltu mērci. Tā darīt nevajag, jo sausā barība satur visas dzīvniekam nepieciešamās vielas, tostarp taukus.

Ja sauso barību apliesi ar ūdeni, redzēsi, ka pēc divām stundām tā būs krietni uzbriedusi. Ja tomēr tas nepārliecina, vari kombinēt sauso barību ar konserviem, mājas pārtiku.

Ja saimnieks argumentē: “Bet viņš taču prasa!” – veterinārārste iesaka ikdienai paredzēto uzturu dot tad, kad suns vēlas. Ja sunim paredzēts dienā apēst 100 g sausās barības, tad to nevis no rīta ieber bļodiņā, bet dod pa graudiņam katru reizi, kad dzīvnieks prasa. Dienas deva netiek dota kā ēdienreize, bet kā kārumi. Tā saimnieks jutīsies suni palutinājis un dzīvnieks ēdīs veselīgi.