foto: unsplash.com
Nesteidz apgriezt noziedējušās ziemcietes un citas puķes
Noderīgi ikdienā
2021. gada 21. augusts, 07:44

Nesteidz apgriezt noziedējušās ziemcietes un citas puķes

"100 Labi Padomi"

Vasarā puķēm, īpaši viengadīgajām, ir svarīgi nogriezt katru noziedējušo ziedu, lai augiem pietiktu spēka veidot jaunus un līdz ar to puķu dobe ilgi izskatītos koša un bagātīga. Taču uz rudens pusi, kad skaidrs, ka tie jau ir pēdējie ziedi un cītīga griešana vairs neko nepalīdzēs, ir vērts tos atstāt, lai nozied līdz pēdējam.

Kāpēc atstāt nenogrieztus?

● Tāpēc, lai dārzam tiek skaistums – kaut arī niecīgs, tomēr līdz pēdējam brīdim, kad sāksies ziemas pelēkums.

● Tāpēc, ka daudzi augi barojas un spēku pārziemot gūst no lapām. Atņemot šo barības avotu, ziemcietes kļūst aizvien vārgākas, nākamajā pavasarī zied pieticīgāk un pamazām nonīkst pavisam.

● Tāpēc, ka pārāk agri nogrieztos ziedkātos ziemcietēm var ieviesties infekcija, sevišķi, ja laiks ir mitrs un lietains. Tad augs var sākt nīkuļot un ziemā aiziet bojā.

● Tāpēc, ka liela daļa puķu veido sēklas un izsējas vēlā rudenī. Ja esi ar mieru, ka, piemēram, kliņģerītes vai rudzupuķes dārzā aug tur, kur pašām patīk, vai veido ziedu pļaviņu, jāļauj tām izziedēt līdz pēdējam.

● Daudzu puķu un arī garšaugu sēklas tik ātri un viegli vis neizbirst, un šīs sēklas ir kārums putniem gan vēlā rudenī, gan ziemas sākumā.