Kas jāņem vērā, audzējot telpaugu - mājas svētību?
Ziemā mājas svētība labi jūtas pavēsā telpā, ideāli, ja temperatūra nav augstāka par 12–13 grādiem.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 12. decembris, 19:24

Kas jāņem vērā, audzējot telpaugu - mājas svētību?

Jauns.lv

Aspidistra ir istabas augs, ko mēs dēvējam par mājas svētību, bet citur to sauc par kurpnieku palmu, miesnieku palmu un vēl citos vārdos. Puķes dzimtene ir Ķīna, un uzskata, ka uz Eiropu to atveda tikai pirms divarpus simtiem gadu. Pie mums augs ir iedzīvojies un jūtas labi, jo patiesībā ir visai pieticīgs un spēj dzīvot arī ne visai labvēlīgos apstākļos. Ja mājas svētībai vieta un vide patīk, pienāk brīdis, kad tā arī uzzied. Ziedus var arī nepamanīt, jo tie veidojas pie pašas augsnes.

Lūk, daži knifiņi, lai mājas svētība justos labi?

* Lai gan mājas svētība neprasa īpašus apstākļus, vislabāk tā jūtas daļēji noēnotā vietā, jo tiešos saules staros mēdz apdegt lapas. Mājas svētībai ir piemērota palodze, kas vērsta uz ziemeļiem.

* Vasarā augu der iznest dārzā vai novietot pusēnā uz balkona. Ziemā mājas svētība labi jūtas pavēsā telpā, ideāli, ja temperatūra nav augstāka par 12–13 grādiem.

* Laistīšanai vispiemērotākais ir nostādināts ūdens istabas temperatūrā.

Tā kā šim augam nepatīk lieks mitrums, jāraugās, vai uz puķu poda paliktņa nav sakrājies ūdens. Ja ir, tas jānolej. Ja uz lapām parādās brūni plankumi, tas liecina, ka sakņu sistēma mokās ar pārmērīgu slapjumu.

* Pavasarī, vasarā un rudens sākumā ieteicams ik pēc divām nedēļām aplaistīt ar ūdeni, kam pievienots, šķidrais mēslojums.

* Ja telpā ir pārāk sauss gaiss, ieteicams mājas svētības lapas regulāri rasināt, lai lapu gali nekļūst brūni un nesakalst.

* Ar mitru lupatiņu no lapām regulāri jānoslauka putekļi.

* Savukārt pārstādīt mājas svētību vēlams ne biežāk kā reizi trīs gados vai vēl retāk, jo vislabāk tā jūtas un aug krāšņa un kupla, ja puķei ļauj augt bez pārstādīšanas 4–5 gadus.


"100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock

Tēmas