Noderīgi ikdienā
2021. gada 20. jūlijs, 04:28

Kā kopt narcises, tulpes un hiacintes jūlijā?

"100 Labi Padomi"

Padomi, ko tagad darīt ar puķēm, kas pavasarī dobēs priecēja ar skaistiem ziediem.

Tulpes. Ja šogad slikti ziedēja vai sīpoli ir saauguši pārāk cieši, jūlijā, kad lapas ir kļuvušas dzeltenīgas un ziedkāts ir tik mīksts, ka to var aptīt ap pirkstu, izroc sīpolus. Sargā tos no saules un uzglabā temperatūrā, kas nav zemāka par 20 un augstāka par 30 grādiem. Pret temperatūru izturies ļoti nopietni, jo nepareizi uzglabāti sīpoli rudenī pēc iestādīšanas slikti attīstīsies, būs vāji un pavasarī maz ziedēs. Ja neplāno tulpes pārstādīt, nogriez tām nodzeltējušās lapas un ziedkātus, labi salaisti un samēslo; jūlijā piemērotākais ir fosfora un kālija mēslojums. Tā tulpju sīpoli uzņems spēkus nākamās sezonas ziedpumpuru veidošanai un uzkrās barības vielas veiksmīgai pārziemošanai.

Narcises. Jūlijā narcises sāk veidot nākamā gada ziedu aizmetņus, tāpēc dod tām spēcinošu papildmēslojumu, kura sastāvā ir fosfors un kālijs. Pirms mēslošanas, ja vēl neesi paspējusi, apgriez lapas, ziedkātus un labi salaisti augsni.

Hiacintes. Jo ilgāk lapas pēc ziedēšanas ir zaļas, jo vairāk spēcinošu barības vielu uzņem sīpoli. Vislabāk, ja hiacinšu sīpolus katru gadu jūlijā izraksi un rudenī atkal iestādīsi. Tomēr, ja sīpolus atstāj augsnē, dari visu, lai lapas pēc iespējas ilgāk būtu zaļas – noēno un ik pa laikam aplaisti. Kad lapas sāk dzeltēt, laistīšanu pārtrauc. Izraktos hiacinšu sīpolus rūpīgi notīri no zemes, nogriez lapas un 2–3 dienas apžāvē. Tad noņem atlupušās mizas, liekās saknes un atdali "bērniņus" – mazos sīpoliņus. Divus mēnešus uzglabā siltā telpā +25 grādos ar augstu gaisa mitrumu un mēnesi  aptuveni +17 grādos, tad stādi dobē.