foto: ddp / Vida Press
Garšīgi

Gailenes - no rīta, pusdienās un vakariņās

"100 Labi Padomi"

Vai zināji? Gailenes ieteicams notīrīt vai nu ar otiņu, vai ar papīra salveti, bet neskalot ar ūdeni. Ja sēnēm tā pavairāk pieķepušas smiltis, var ņemt talkā miltus – apkaisi gailenes ar miltiem un parupjā sietā saudzīgi, bet rūpīgi izsijā.

Milti piesaista smiltis, un tās nobirst. Ja nu arī šis paņēmiens nepalīdz, tas aši noskalo gailenes tekošā ūdenī un tūlīt pat nosusini papīra dvielī.

foto: Shutterstock

Gaileņu un kartupeļu sautējums krāsnī

Šim sautējumam vajadzēs māla podu, kas piemērots ēdiena gatavošanai cepeškrāsnī, vai arī līdzīgu sautēšanas trauku, piemēram, tā dēvēto pīli.

4 personām
1 stunda 10 minūtes

1 kg nomizotu un gabaliņos sagrieztu kartupeļu
150 g mazos gabaliņos sagriezta speķa
1,5 glāzes gabaliņos sagrieztu svaigu gaileņu
1 liels sakapāts sīpols
1 ēdk. sakapātu svaigu pētersīļu
1 ēdk. sakapātu svaigu diļļu
melno piparu graudiņi
sāls

1. Speķi ieber pannā un maisot izkausē.

2. Kartupeļus ieber māla podā, virsū liec sēnes, sīpolus un zaļumus, pieber piparus un sāli.

2. Pārlej ar pannas saturu – izkausēto speķi un taukiem – un samaisi.

3. Podam uzliec vāku, ievieto 190–200 grādu karstā cepeškrāsnī un sautē aptuveni 50 minūtes vai pat stundu.

foto: Shutterstock

Olu kultenis ar gailenēm

Ja olas ir pamaza izmēra, ieteicams ņemt vairāk – četrām personām 10 olas.

4 personām
20 minūtes

300 g notīrītu gaileņu
8 olas
1 sīpols
4 ēdk. saldā krējuma
2 ēdk. sviesta
2 ēdk. sakapātu pētersīļu
sāls, svaigi malti pipari

1. Lielākās gailenes sagriez, mazās atstāj veselas. Sīpolu nomizo un sakapā.

2. Olas sakul ar krējumu sāli un pipariem.

3. Pannā izkausē sviestu un apsautē sīpolus caurspīdīgus. Pievieno gailenes un cep 2–3 minūtes.

4. Pielej sakultās olas un, pa laikam apmaisot, cep, līdz olas sarec.

5. Pārkaisi ar pētersīļiem.

foto: Shutterstock

Cepampapīrā sutināta vista ar gailenēm

Buljona daudzumu vislabāk noteikt pēc acumēra – ja paprika un sēnes būs bijušas sulīgas, receptē dotā šķidruma, iespējams, būs par daudz, ja sausas – varētu pietrūkt.

4 personām
50 minūtes

400 g notīrītu gaileņu
150 ml buljona
4 nelielas vistas filejas
2 mazas sarkanās paprikas pākstis
4 mazi sīpoliņi
2 ķiploka daiviņas
12 svaigas salvijas lapas
4-6 ēdk. eļļas
sāls, malti pipari

1. Sagatavo 4 cepampapīra loksnes (apmēram 42x38 cm).

2. Iztīrītu papriku sagriez 1 cm biezos salmiņos, nomizotus sīpolus sakapā, ķiplokus nomizo. Salviju sagriez strēmelītēs. Filejas ierīvē ar sāli un pipariem.

3. Lielā pannā sakarsē 2 ēdk. eļļas un apcep filejas no abām pusēm.

4. Uz katras cepampapīra loksnes liec pa filejai.

5. Pannā sakarsē atlikušo eļļu, ieber gailenes un papriku un apcep. Caur spiedi piespied ķiplokus. Iemaisi sīpolus un salviju, pieber sāli un piparus. Liec uz filejām.

6. Katru fileju un dārzeņus apslaki ar buljonu. Papīru aizloki ciet, galus sasien ar aukliņu, lai būtu konfektei līdzīgs sainītis.

7. Liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī uz restītēm un cep aptuveni 20 minūtes.