foto: Shutterstock
Kā pareizi marinēt gaļu un dārzeņus?
Garšīgi
2021. gada 24. jūnijs, 18:53

Kā pareizi marinēt gaļu un dārzeņus?

"100 Labi Padomi"

Jo ilgāk gaļa marinējas, jo mīkstāka un irdenāka kļūst. Protams, nevajag pārspīlēt un marinēt vairākas dienas, jo tad zudīs lielākā daļa aromāta un citu labumu.

● Marinētie produkti pirms grilēšanas laikus – vismaz pusstundu iepriekš – jāizņem no ledusskapja, citādi gaļa būs bezgaršīgāka.

● Ja marinādē ir daudz zaļumu, pirms gaļas vai dārzeņu cepšanas tos ar lāpstiņu noņem nost, jo tie var piedegt un radīt rūgtu piegaršu.

● Ar garšvielu kaisīšanu uz neiemarinētas gaļas gan jāuzmanās. Patiesībā to nevajadzētu darīt, jo sausās garšvielas piedeg (piemēram, malta paprika kļūst sevišķi rūgta).

● Marinētajiem gaļas gabaliņiem nevajadzētu būt biezākiem par 3 cm, citādi tie nevienmērīgi izcepas un nepievilcīgi izskatās. Ieteicamais variants – apmēram 2 cm biezi gabaliņi; šķēles uz pusi plānākas.

foto: Shutterstock

Divas pārbaudītas marinādes

Marināde ar papriku un čili

Vispiemērotākā ir paprikas mērce Ajvar. Vidusjūras un Tuvo Austrumu zemēs to katru reizi mēdz gatavot svaigu, bet pie mums var nopirkt lielveikalos gatavu. Ja tomēr izvēlies kečupu, tad patiešām labas kvalitātes.

10 minūtes

100 g paprikas mērces Ajvar vai kečupa
2 svaigas sarkanās čili pākstis
3–4 ēdk. olīveļļas
svaigi malti pipari

1. Iztīrītas čili pākstis smalki sakapā.

2. Rūpīgi sakul ar pārējiem produktiem. Ja vēlies, pievieno arī sāli, taču rēķinies, ka gatavais kečups vai paprikas mērce jau būs diezgan sāļa.

3. Marinē gaļas gabaliņus vismaz trīs stundas, pēc tam nosusini lieko marinādi un grilē no abām pusēm.

Jogurta marināde ar kariju

Īpaši labi garšo ar cūkgaļu un vistas gaļu. Kurkuma marinādei un līdz ar to arī gaļai (sevišķi vistas) piešķir koši dzeltenu nokrāsu, tāpēc ir viegli pateikt, kurā brīdī gaļa ir gatava, – tiklīdz rieviņas kļūst tumši brūnas.

20 minūtes

200 g jogurta bez piedevām
2 ēdk. olīveļļas
1½ ēdk. karija pulvera
1–2 ēdk. citrona sulas
1 tējk. maltas kurkumas
1 tējk. maltu romiešu ķimeņu
sāls

1. Jogurtu rūpīgi sakul ar pārējiem produktiem un atstāj, lai vismaz 15 minūtes ievelkas.

2. Liec marinādē gaļas gabaliņus un samaisi tā, lai visi būtu pārklāti ar šķidrumu; novieto vēsumā.

3. Marinē vismaz stundu, bet ne ilgāk par 12 stundām. Pirms grilēšanas lieko marinādi nosusini.