Noderīgi ikdienā
2021. gada 18. jūnijs, 18:39

Atspirdzinošā vasaras garša - piparmētras

"100 Labi Padomi"

Piparmētras der visam – sākot ar dzērieniem, ēdieniem un beidzot ar  kožu atbaidīšanu.

Mētru ģimene ir ļoti plaša, jo tām patīk krustoties un radīt jaunas kombinācijas. Arī populārā piparmētra nav oriģināls augs, bet gan krustojums, par kuru 17. gadsimtā ieinteresējās angļi un ieviesa to savā virtuvē. Tieši virtuvē, nevis tējas ceremonijās, jo piparmētra vispirms ir garšaugs un tikai tad – tēja.

Senie ēģiptieši uzskatīja, ka zaļās, smaržīgās lapiņas padara cilvēku jaunāku un daiļāku, savukārt grieķi un romieši pirms pasākumiem ar pamatīgu iedzeršanu lika galvā biezus mētru vainagus, jo dzīvoja pārliecībā, ka tie pasargās no paģirām. Daudzām tautām piparmētru tēja ir nacionālais dzēriens, kas tiek dzerts teju jebkurā diennakts laikā; tas mierina aukstumā un veldzē karstumā.

Vai zināji?

● Piparmētra ir garšviela ar raksturu – ar tās daudzumu nevajag pārspīlēt (izņemot jogurta mērces), bet nevajag arī skopoties. Jāatrod zelta vidusceļš, jo tad veidojas ļoti harmoniska garša.

● Šķipsniņa cukura, pievienota sakapātām piparmētrām, padara to aromātu vēl izteiksmīgāku.

● Piparmētra ne visai labi sadzīvo ar citiem garšaugiem, vienīgi ar koriandru, ķiplokiem, baziliku un čili pipariem. Šī kombinācija ir ļoti iecienīta turku un marokāņu virtuvē.

● Lina auduma maisiņā iepildītas piparmētras lapiņas (svaigas vai kaltētas) diezgan efektīvi aizbaida odus un kodes. Dārzā, lai aizgaiņātu kaitēkļus, piparmētras mēdz stādīt starp kāpostiem un salātiem.

foto: Shutterstock

Ar kādiem ēdieniem sader?

● Piparmētras pirmām kārtām ir gaļas un pākšaugu garšviela, taču to pievieno arī salātiem, zupām un dārzeņu ēdieniem.

● Piparmētras piešķir svaigu aromātu visdažādākajām mērcēm – gan saldām, gan sāļām. Īsta klasika ir piparmētru mērce angļu gaumē, ko pasniedz pie zirņiem un jēra gaļas.

● Ļoti labi garšo vārīti jaunie kartupelīši ar sakapātām svaigām piparmētrām.

● Jaunās piparmētru lapiņas lieliski papildina arī espreso kafiju.

● Piparmētras izmanto ēdienu dekorēšanai, un šīs dekorācijas vajag arī apēst, jo prasmīgi pavāri tās saskaņo ar ēdiena pamatgaršu; mētru aromāts to vēl vairāk izceļ.

● Piparmētra ir ļoti iecienīta pie saldajiem ēdieniem, kas gatavoti no citrona un šokolādes; to izmanto arī kokteiļos un atspirdzinošos dzērienos.