Kā pagatavot zivju zupu brīvā dabā?! 10 padomi
Visgaršīgākā un apetelīgākā ir tieši tā zivju zupa, kas gatavota no tikko noķertas zivs tieši zvejas vietas krastā uz ugunskura, kura ir piesātināta ar vieglu dūmu aromātu. Šis nu ir tas fakts, kuru apstrīdēt ir pilnīgi bezjēdzīgi, tas vienkārši ir jāpieņem. Pat visgaršīgākā, vislabākā un visskaistākā zivju zupa, kas gatavota perfekti aprīkotā virtuvē, nespēs sagādāt tik daudz prieka un līksmes kā tā, kas gatavota paša rokām brīvā dabā.
Tikko noķertas svaigas zivis, katliņš, karstas ogles un saujiņa visvienkāršāko dārzeņu – tas ir tas mazumiņš, kas jums nepieciešams īstas makšķernieku zivju zupas pagatavošanai. Taču pat tik vienkārša ēdiena pagatavošanai nepieciešams zināt dažus noslēpumus un viltībiņas, kas ļaus pagatavot nevis vienkāršu zupiņu, bet gan zivju zupu ar lielo „Z”. Šoreiz mēģināsim tikt skaidrībā un paturēt prātā, kā pagatavot zivju zupu, atrodoties pie dabas.
Mūsu senči par zivju zupu dēvēja vistīrāko, visdzidrāko un visstiprāko zivs buljonu. Mūsdienu zivju zupa reti iztiek bez dažnedažādām piedevām. Tās ietver sevī zivs gabaliņus, no kuras zupa ir pagatavota, kā arī nelielu daudzumu dārzeņu, pikantu (sīpoli) vai arī sātīgu (kartupeļi, burkāni vai rāceņi). Zupai par skādi arī nenāks nedaudz aromātisko garšvielu, pat ja tās būs lauru lapas un daži piparu graudiņi. Svaigu zaļumu sauja gan izrotās zivju zupu, gan piešķirs tai burvīgu aromātu. Der arī atcerēties par degvīna mēriņu. Vēlaties piesātināt jūsu zivju zupas aromātu? Pievienojiet nedaudz degvīna tieši zupai. Vēlaties pastiprināt savu apetīti? Esam pārliecināt, ka zināt, kas jādara!
Zivju zupu droši var gatavot no principā jebkuras zivs, taču zupa no plēsīgām zivīm (līdaka, asaris, zandarts) tiek uzskatīta par garšīgāku nekā to, kas gatavota no neplēsīgām zivīm (karpa, karūsa, rauda un tamlīdzīgas). Par garšīgāko tiek atzīta tā zivju zupa, kas gatavota no 2 – 3 dažādām zivju sugām. Zupu mēdz atšķirt arī, vadoties pēc buljona krāsas, kas ir atkarīga no tā, kāda zivs izmantota šīs zupas pagatavošanai. No savvaļas karpas, salates un karūsas zivju zupa izskatās melna, no ķīša, asara un zandarta – balta, ja jums paveiksies un noķersiet stori, lielo stori vai lasi, tad varēsiet pagatavot garšīgāko un aromātiskāko zivju zupu dzintara krāsā. Bez zupas nepaliks arī tie, kas makšķerēs jūras krastā. Neatvairāmi garšīgs būs buljons, kas gatavots no mencas, jūras asara un vismaigākās akmeņplekstes.
Izvēloties trauku zivju zupas pagatavošanai, pievērsiet uzmanību pārgājienu katliem ar rokturi
Pats galvenais, lai šis katls būtu no neoksidējoša materiāla. Par pašiem labākajiem katliem uzskata čuguna katlus ar biezām sienām. Šādas čuguna sieniņas sasilst vienmērīgi un dod iespēju jūsu zivju zupai tikai tvīkt uz uguns, nevis vārīties, kas dos zupai papildus smaržu, aromātu un piesātinātību. Lieliski derēs arī katliņš no nerūsējoša materiāla vai arī emaljas katliņš. Bet no alumīnija vai vara katliem labāk atturēties. Tādi trauki jūsu zivju zupai var piešķirt nepatīkamu piegaršu. Vēl jums būs nepieciešams trijkājis, kas ļaus jums viegli un ērti novietot katliņu ar zupu virs oglēm. Ja jums nav šī trijkāja, jūs spēs glābs pāris mednieka šķēpi no resniem zariem un pārliktnis. Te arī noderēs katla rokturis, kurš ļaus jums viegli uzkārt katlu virs uguns.
2. Zivij, kas ir paredzēta jūsu zupai, ir jābūt pēc iespējas svaigākai
Ja jūs taisāties gatavot divkāršu vai trīskāršu zivju zupu, tad pirmo buljonu labāk gatavot no dzīvas, sīkas zivs, lai gan tas skan samērā cietsirdīgi. Visa lieta tajā, ka jau pēc vienas vai divām stundām pēc tam, kad zivs aizpeld uz “citiem ūdeņiem”, tā zaudē daļu savas garšas un īpatnības, bet mēs taču izvēlamies gatavot zivju zupu, lai izbaudītu patiešām garšīgu ēdienu, kas ir pagatavots no pašas svaigākās zivs. Tādu ēdienu, kuru pagatavot mājas apstākļos nav iespējams. Lai jūsu zivju zupa sanāktu garšīga un labi izvārījusies, katram 1 ½ litram ūdens jums būs nepieciešams 1kg sīkas dzīvas zivs. Gatavojot pirmo buljonu, ielieciet visu zivi ūdenī, neattīrot to no zvīņām, un vāriet 1 stundu. Gatavo buljonu nedaudz atdzesējiet, uzmanīgi izkāsiet to un atgrieziet katliņā. Pamats jūsu zivju zupai ir gatavs!
Īsta zivju zupa ir gaiša un dzidra, bet pirmais buljons visbiežāk sanāk duļķains un pelēks
Nekrītiet izmisumā! Padarīt buljonu dzidrāku nepavisam nav grūti. Jums palīdzēs lielo zivju ikri vai arī sakulti olu baltumi. Uz katru litru ņemiet 1/3 glāzes ikru un sarīvējiet tos pēc iespējas sīkāk. Sarīvētos ikrus samaisiet ar pusglāzi auksta ūdens, pēc tam sarīvējiet tos vēl smalkāk un pievienojiet pusglāzi jūsu zivju zupas. Pēc tam iegūto maisījumu ielejiet katliņā ar zivju zupu. Un vāriet uz lēnas uguns apmēram 10 – 15 minūtes. Uzreiz pēc tam, kad jūsu zivju zupa kļūs caurspīdīga, rūpīgi izfiltrējiet to un atkal vāriet to līdz tā būs pilnīgi uzvārījusies. Padarot zupu dzidrāku ar olas baltumiem, ņemiet vienu olas baltumu uz vienu litru buljona, nedaudz saputojiet olas baltumu ar dakšiņu līdz putām, un pēc tam dariet visu to pašu, ko ar ikriem.
4. Centieties nepievienot pārāk daudz dārzeņu jūsu zivju zupai
Uz diviem vai trīs litriem zivju zupas pietiks ar vienu vai diviem vidēja izmēra kartupeļiem, pusi burkāna un nelielas sīpola galviņas. Vēl garšīgāka zupa sanāks, ja jūs kartupeļu vietā pievienosiet rāceni. Bet no graudu pievienošanas zupai labāk atturēties pavisam. Ja jūs vēl neesat gatavi pavisam atteikties no graudiem zivju zupā, tad ielieciet divas ēdamkarotes prosas. Neliels daudzums šādu graudu nesabojās jūsu zivju zupas garšu, bet pievienos jūsu zupai sātīgumu un biezumu. Neaizmirstiet arī par pašu galveno noteikumu zivju zupas vārīšanai ar dārzeņiem. Dārzeņiem ir jābūt pilnīgi gataviem līdz tam laikam, kad jūs sāksiet likt iekšā jūsu zivju zupā lielas zivs gabalus, jo zivs būs gatava jau pēc 10 – 15 minūtēm pēc tam, kad jūs to sāksiet gatavot, bet dārzeņu pagatavošana aizņem 20 – 30 minūtes.
Pamēģināsim pagatavot visparastāko zivju zupu no upju zivs
Katliņā uzvāriet 2 litrus ūdens, pievienojiet vienu notīrītu un sagrieztu lielos gabalos kartupeli un vienu veselu, maziņu sīpoliņu. Pagaidiet kamēr ūdens ar dārzeņiem uzvārās un vāriet kamēr kartupeļi ir gatavi. Vienu vai divas zivis, kas sver pāris kilogramus, attīriet no zvīņām, atdaliet asti, spuras, acis un žaunas, pašu zivi sagrieziet lielos gabalos. Uzreiz, kad kartupeļi būs gatavi, izņemiet no katliņa sīpolu, pievienojiet zivs gabalus, sāli, lauru lapas un melnos piparus pēc garšas, pagaidiet kamēr viss sāk vārīties un vāriet zivju zupu līdz zivs gatavībai apmēram 8 – 10 minūtes. Gatavo zivju zupu noņemiet no uguns un uzreiz pasniedziet galdā.
6. Nepārspējami garšīga sanāk zivju zupa no ķīša un asara
Notīriet, atdaliet žaunas un izņemiet iekšas no viena kilograma ķīšu un asaru. No asariem atdaliet fileju un nolieciet vēsā vietā. Pāri palikušo (kaulus, ādu un galvas bez žaunām) un veselus ķīšus ielieciet katlā un aplejiet ar 3 litriem auksta ūdens. Pievienojiet attīrītu pētersīļu sakni, divus sīpolus, sāli un piparus pēc garšas. Nostipriniet katliņu virs uguns. Gaidiet, kad zivju zupa sāks vārīties un tad vāriet to vēl divas stundas zem vāka, lai zivs būtu pilnībā izvārījusies. Gatavo zupu izkāsiet, padariet to dzidrāku pēc nepieciešamības, atkal gaidiet kamēr tā uzvārīsies, pēc tam tajā ielieciet asara fileju. Vāriet līdz filejas gatavībai. Gatavo asara fileju salieciet traukos, pievienojiet dilles un uzlejiet pa virsu buljonu. Atsevišķi pasniedziet citronu, sagrieztu plānos gabaliņos, un dilles.
Makšķerēšanā neveicas, taču ir pilns sprosts ar mazām zivtelēm?
Nebēdājieties, jūs neesat palikuši bez garšīgas zivju zupas!1 kilogramu mazu zivtiņu attīriet, nomazgājiet, izņemiet iekšas, ielieciet katliņā un uzlejiet pa virsu 2 litrus auksta ūdens. Pagaidiet, kamēr zupa uzvārās, un tad vāriet to vēl 1 ½ – 2 stundas, pēc tam uzmanīgi izkāsiet un padariet to dzidrāku pēc nepieciešamības. Atsevišķi 2 ēdamkarotēs olīveļļas apcepiet 2 pētersīļa saknes, 2 sīpolus un vienu burkānu. Vēlreiz uzvāriet zivju zupu, pievienojiet 3 ēdamkarotes prosas putraimu un vāriet vēl 15 minūtes, pēc tam pievienojiet apceptos dārzeņus, divas lauru lapas, sāli un melnos piparus pēc garšas, un vāriet vēl 15-20 minūtes līdz gatavībai. Pirms pasniegšanas vēl pievienojiet smalki sakapātas dilles.
8. Ja palaimējies noķert zandartu, varat pamieloties ar zivju zupu Rostovas gaumē
Nomazgājiet, notīriet, atdaliet žaunas un iztīriet iekšas vienam kilogramam zandarta. Uzmanīgi atdaliet fileju un nolieciet to vēsā vietā. Kaulus, galvas un ādu ielieciet katliņā, ielejiet 2 ½ litru ūdens, pagaidiet, kamēr ūdens sāk vārīties, un vāriet to pusotru stundu. Gatavo buljonu nokāsiet. Notīriet un sagrieziet trīs kartupeļus, divus burkānus, vienu pētersīļa sakni, vienu lielu sīpolu. Atkal gaidiet, kad zupa sāks vārīties, pievienojiet iepriekš sagatavotos dārzeņus, pāris lauru lapu, sāli un melnos piparus pēc garšas. Vāriet visu kopā apmēram 20 minūtes, pēc tam pievienojiet malā nolikto zivs fileju un vāriet vēl 10 minūtes. Pašās beigās pievienojiet zivju zupai vienu tomātu, nelielu sasmalcinātu diļļu saišķīti. Gatavojiet to visu vēl 5 minūtes, noņemiet no uguns un pasniedziet galdā.
Vai ir vērts teikt, ka no vēdzeles sanāk ļoti garšīga zivju zupa, kas teicami palīdz noņemt paģiru simptomus?
Bet pagatavot šādu zivju zupu ir ļoti viegli. Rūpīgi iztīriet 500 gramus vēdzeles iekšas, noņemiet ādu un rūpīgi atdaliet aknas. Zivi nomazgājiet, sagrieziet porcijas gabalos, salieciet katliņā un uzlejiet pa virsu 1 ½ litrus ūdens. Pievienojiet vienu nelielu sīpolu, vienu pētersīļu sakni, burkāna pusi, sāli un melnos piparus pēc garšas. Pagaidiet, kamēr zivju zupa uzvārās, un vāriet vēl 40 minūtes. Izņemiet dārzeņus, tie vairāk tur nebūs nepieciešami. Atsevišķi, nedaudz sālītā ūdenī, izvāriet vēdzeles aknas. Lieciet uz šķīvja, pa gabaliņam – vārītas zivs, aknu gabaliņu un citrona šķēlīti, aplejiet ar karstu buljonu un pasniedziet galdā.
10. Ļoti gribas ticēt, ka mūsdienās ir tādi veiksminieki, kuriem sanāk noķert stori vai sterleti
Tādiem zvejniekiem mēs iesakām pamēģināt zivju zupu ar šampanieti. Notīriet un iztīriet iekšas 1 kilogramam ķīšu, ielieciet tos katliņā, pievienojiet divus sīpolus un divas pētersīļu saknes, aplejiet ar 3 litriem auksta ūdens, ļaujiet tam visam uzvārīties un vāriet vēl 2 stundas līdz zivs ir pilnībā izvārījusies. Noņemiet zupu no uguns, izkāsiet un padariet to dzidrāku ar saberztiem ikriem. Sagrieziet lielos gabalos 1 ½ kilogramus stores vai sterletes. Atkal gaidiet, kamēr zupa būs uzvārījusies, ielieciet tajā zivs gabaliņus un vāriet vēl 15 minūtes. Gatavo zupu noņemiet no uguns, ātri ielejiet tajā 150 mililitrus laba sausā šampanieša un uzreiz pasniedziet uz galda. Atlikušo šampanieti pasniedziet pie zivju zupas atsevišķi.
BonAppetit.lv / Foto: Shutterstock