Ko der zināt par vistas gaļu?
foto: Shutterstock
Garšīgi

Ko der zināt par vistas gaļu?

"100 Labi Padomi"

Dažas būtiskas nianses, ko vērtīgi zināt vistas gaļas cienītājiem.

Cik daudz vistas gaļas jārēķina vienam cilvēkam?

● Vistas šķiņķīši – 2 gab.; spārniņi – 4–5 gab.; fileja – 250–300 g; akniņas – 100–125 grami.

Zināšanai

● Ja gabalos sadalītu vistu sasaldē, gabaliņi mēdz piesalt cits pie cita un pēc tam ir grūti atdalāmi. Lai tā nenotiktu, starp katru gabalu ieliec cepampapīra vai pergamenta loksni.

● Lai ātrāk atlaidinātu veselu sasaldētu vistu, kas iesaiņota polietilēna maisiņā, ieliec to lielā bļodā ar ūdeni un ievieto ledusskapī. Neaizmirsti ik pa laikam nomainīt ūdeni, lai tajā nesavairotos nevēlamas baktērijas (tas notiek ļoti ātri).

Vistas salāti ar rīsiem

Lai rīsi iekrāsotos glīti dzeltenīgā krāsā, vārīšanas laikā tiem var pievienot vai nu pāris safrāna drīksnu, vai naža galu maltas kurkumas.

4–6 personām

900 ml buljona
800 g vistas filejas
300 g rīsu
150 g zaļo zirnīšu
100 g čorizo tipa desiņu
100 ml sausā baltvīna
2 sīpoli
2 ķiploka daiviņas
1 sarkana paprikas pāksts
1 dzeltena paprikas pāksts
6 ēdk. olīveļļas
4 ēdk. saulespuķu eļļas
3 ēdk. citrona sulas
2 ēdk. sakapātu maurlociņu
2 ēdk. sakapātu pētersīļu
sāls, malti pipari

1. Fileju sagriez plānās strēmelēs. Nomizotus sīpolus un ķiplokus sakapā. Desiņas sagriez ripiņās. Papriku iztīri un sagriez gabaliņos.

2. Lielā pannā sakarsē 2 ēdk. saulespuķu eļļas un pa porcijām apcep vistas strēmeles un arī sīpolus un ķiplokus. Izņem no pannas.

3. Pannā ielej atlikušo saulespuķu eļļu, ieber rīsus un apcep. Pielej vīnu un uzvāri, pēc tam pielej buljonu un uz lēnas uguns vāri aptuveni 20 minūtes. Izņem no pannas un atstāj, lai atdziest.

4. Desas ripiņas uzber uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un ieliec 225 grādu karstā cepeškrāsnī, lai 3–4 minūtes pakarsējas.

5. Lielā bļodā samaisi papriku ar lociņiem, pētersīļiem, citrona sulu un olīveļļu. Pieber sāli un piparus. Iecilā rīsus, desiņas un filejas strēmeles ar sīpoliem un ķiplokiem.