foto: Māris Puķītis
Svešās vāveres gaida ģimenes plānošana
Pelēkā vāvere Haidparkā Londonā.
Viena Vide Visiem
2021. gada 7. marts, 04:44

Svešās vāveres gaida ģimenes plānošana

Kas Jauns Avīze

Lielbritānijas valdība piekritusi plānam, kas paredz pelēkajām vāverēm iebarot pretapaugļošanās līdzekļus.

19. gadsimta beigās no Ziemeļamerikas ievestās kuplastes ir savairojušās tik lielā skaitā, ka izstūmušas no mežiem un parkiem to īstenās pamatiedzīvotājas, Eiropas rudās vāveres, kas nav tik veiksmīgas cīņā par barību. Tagad nolemts viņu Amerikas māsīcas piebarot ar gardu riekstu pastu, papildinātu ar kontracepcijas līdzekli.

Apkārtējās vides lietu ministrs norāda, ka pelēkās vāveres un citas invazīvās sugas nodara mežiem simtiem miljonu mārciņu zaudējumus gadā.

Rudo vāveru aizstāvju priekšgalā ir stājies arī Velsas princis Čārlzs, kura aizbildniecībā izveidots īpašs fonds. “Šīs apburošās un gudrās radības nenogurst mūs priecēt,” savā paziņojumā paudis Čārlzs, nosaucot tās par “veselīga meža simbolu un pazīmi”. Vietējās vāveres britu karalistē pamatā saglabājušās Skotijā, tostarp Balmoralas pils, karaliskās ģimenes vasaras rezidences, apkaimē.

Pēc ekspertu vērtējumiem, Lielbritānijā mīt ap trīs miljoniem pelēko vāveru. Tās apgrauž jaunu koku mizu, priekšroku dodot vērtīgiem platlapjiem, īpašiem ozoliem, un grauj valdības apmežošanas programmu.

Pie vāveru jautājuma nopietni ķērusies kustība "UK Squirrel Accord", kas 2017. gadā pirmoreiz ierosināja izmantot kontracepciju un kopš tā laika eksperimentēja ar iebarošanas veidiem. Pērn Austrumjorkšīrā izmēģināts barotavas modelis, kurā nevar iekļūt neviens cits dzīvnieks, izņemot īsto adresātu.
Uz barotavas bija uztriepta speciāla krāsa, kas, nokļūstot uz vāveres kažoka, liek tam spīdēt ultravioletajos staros. Tādējādi ekologi noskaidroja, ka ap 90% konkrētā meža vāveru ir vairākkārt apmeklējušas barotavu.

Valdības Dzīvnieku un augu veselības aģentūra lēš, ka dažu gadu laikā pelēko vāveru pulku izdosies samazināt desmit reižu. “Šī ir laba alternatīva bisei,” BBC komentē ekologs Džeisons Gilkrists no Edinburgas Neipīra universitātes.
 

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.