Kuri ēdieni atvēsina – un kuri vēl vairāk palielina karstuma sajūtu?
Asi ēdieni nebūs piemērotākā maltīte karstā laikā. Labāk izvēlies salātus, dārzeņus, upenes un dzer daudz ūdens!
Noderīgi ikdienā

Kuri ēdieni atvēsina - un kuri vēl vairāk palielina karstuma sajūtu?

Jauns.lv

Karstā laikā daudziem vispār negribas ēst, taču bez ēšanas dzīvot karstajā laikā nevajadzētu. Nepaēdušam cilvēkam nebūs spēka, un arī neatbilstošs ēdiens var palielināt sagurumu.

Ko ēst un ko neēst, ja esi karstuma nomocīts, iesaka The Telegraph un Takprosto.cc.

Kas palīdz cīnīties ar karstumu

Ūdens

Karstā laikā obligāti jādzer ūdens. Karstumā cilvēki svīst, organisms zaudē šķidrumu un var aizsprostoties asinsvadi. No šķidruma trūkuma organismā var ciest visi iekšējie orgāni.

Arbūzi

Arbūzs ne tikai patīkami atvēsina un veldzē slāpes. Arbūzā ir arī likopēns – viela, kas aizsargā pret saules stariem.

Salāti un dārzeņi

Zaļie lapu salāti, selerijas, redīsi un it īpaši gurķi ir vērtīgi tāpēc, ka tajos ir vairāk nekā 95% ūdens. Vienlaikus saņemsiet gan vajadzīgos mikroelementus, gan arī nodrošināsiet organismu ar šķidrumu.

Vērtīgas ir arī selerijas – tās uzlabo gremošanu, nomierina nervu sistēmu un pozitīvi iespaido sirds un asinsvadu sistēmu.

Kivi

Šajos augļos ir daudz C vitamīna – tāpat arī vielas, kas regulē asinsspiedienu un sirdsdarbību.

Upenes

Viena no lieliskākajām vasaras ogām, kurās ir daudz minerālvielu un vitamīnu. Tās tonizē un uzlabo asins sastāvu.

No kā izvairīties

Alkohols

Ja sēdēšana pavēnī ar alus kausu vai vēsa baltvīna glāzi tev šķiet lielisks veids, kā cīnīties ar karstumu, tad paturi prātā – alkohols ir diurētiķis, respektīvi, tas veicina šķidruma izdalīšanos no organisma, īpaši lielā karstumā. Tieši tāpat darbojas kafija, tēja un gāzētie dzērieni.

Mango

Izklausās savādi, taču mango tāpat kā alkohols ir urīndzenošs līdzeklis, tāpēc karstumā tos nevajadzētu ēst. Tāpat arī vajadzētu turēties pa gabalu no artišokiem, fenheļiem un sparģeļiem.

Gaļa

Daudzi no mums brīvdienas un karstos vasaras vakarus labprāt pavada brīvā dabā - grilējot dārza ballītēs. Taču no gaļas šādā laikā vajadzētu izvairīties. Kāpēc? Lai sagremotu gaļā esošās olbaltumvielas, organismam vajag ne mazumu enerģijas – un tas rada procesu, ko sauc par termoģenēzi. Organisms pats sāk ražot siltumu. Karstā laikā labāk ēst ogļhidrātus – to sagremošanai vajag mazāk enerģijas, un mazāk paaugstinās ķermeņa temperatūra.

Asi ēdieni

Čili cienītājiem iesakām pagaidīt vēsāku laiku – kapsaicīns, kas ir čili piparos, vēl vairāk sasildīs organismu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock