foto: Publicitātes foto
Elementāri zāles pļaušanas triki, par kuriem Jums neviens nav stāstījis
Noderīgi ikdienā
2021. gada 15. februāris, 06:00

Elementāri zāles pļaušanas triki, par kuriem Jums neviens nav stāstījis

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Zāles pļaušana ir diezgan vienkāršs uzdevums, taču, vai Jūs nejauši to nepadarāt sarežģītāku, nekā tas ir? Turpiniet lasīt šo rakstu, lai uzzinātu zāles pļaušanas trikus, par kuriem Jums neviens nav stāstījis. Atvieglojiet zāles pļaušanu un, iespējams, tas kļūs par Jūsu jauno hobiju!

Asi asmeņi

Sākumā varētu likties, ka šis triks gluži vienkārši pagarina triku sarakstu, taču realitātē vien retais regulāri asina sava zāles pļāvēja asmeņus. Asiniet zāles pļāvēju katras sezonas sākumā, līdz ar to Jums nebūs nepieciešams veikt vairākus manevrus, lai nopļautu vienu virsmu.

Ieguldiet 5-10 minūtes un pamatīgi atvieglojiet zāles pļaušanu visas sezonas garumā!

Pilna degvielas tvertne

Nav nekā kaitinošāka par to, ka zāles pļaušanas laikā beidzas degviela, turklāt nav ieteicams pildīt degvielu tad, ja zāles pļāvēja motors ir karsts. Lai izvairītos no liekas laika tērēšanas un tā, ka nevar iedarbināt zāles pļāvēju, katras pļaušanas sākumā piepildiet zāles pļāvēja degvielas tvertni!

Svešķermeņi zālienā

Pēdējais, ko Jūs vēlaties piedzīvot zāles pļaušanas laikā, ir asmeņu nolaušana. Lai no tā izvairītos, pirms pļaušanas pārbaudiet zālienu - vai tajā nav akmeņu, lielu zaru u.c. svešķermeņu, kas varētu sabojāt Jūsu zāles pļāvēju un traumēt Jūs.

Labākais pļaušanas laiks

Vislabākais zāles pļaušanas laiks ir tad, kad ir vēss, tādēļ pļaujiet zāli no rīta vai vakarā. Un tas nav tikai tādēļ, ka Jums ir karsts – vēsā laikā zāles saknes ir mitras, līdz ar to tās ir vieglāk nopļaut. Tomēr esiet uzmanīgs un pārliecinieties, ka mitras ir tikai saknes, nevis visa virsma, pretējā gadījumā Jūs būsiet slapjš, jutīsieties neērti un nevarēsiet zāli nopļaut vienmērīgi.

Pietiekams zāles garums

Jūs, visticamāk, domājat kā ikviens cilvēks, kas regulāri pļauj zāli - jo īsāka zāle, jo labāk. Šis ir kļūdains pieņēmums/mīts -  ja nopļaujat vairāk kā 1/3 no zāles garuma, Jūs bojājat mauriņu. Pļaujiet tikai pašu zāliena augšdaļu, tādā veidā Jūsu zāliens būs veselīgāks un tajā augs mazāk nezāļu.

Garāka zāle ēnā

Fakts - garāka zāle nozīmē garākas saknes. Tā kā zālei, kas aug zem kokiem vai jebkurā citā ēnainā vidē, jākonkurē ar koku saknēm vai citiem augiem par ūdeni un uzturvielām, palīdziet zālei – zāli, kas atrodas ēnā, atstājiet garāku, nekā zāli, kas aug saulē.

 Ja zāli, kas ir ēnā, nopļausiet tikpat īsu kā zāli, kas ir saulē, ar laiku tā iznīks, aiz sevis atstājot vien zemi un citu augu saknes, kas ņēmušas virsroku un izlīdušas ārpus zemes.

Pļaušanas grafiks

Protams, ir vienkāršāk, ja izstrādājat konkrētu pļaušanas grafiku, piemēram, pļaut zāli ik pēc nedēļas, taču atcerieties, ka karstā un sausā laikā zāle aug lēnāk, līdz ar to tā jāpļauj retāk. Lai izstrādātu efektīvu zāles pļaušanas grafiku, sekojiet līdzi laikapstākļiem – mitros laikapstākļos Jums būs vairāk darba.

Pļaušanas veids

Cilvēkiem, kas regulāri pļauj zāli, mēdz izstrādāties paradums – zāle vienmēr tiek pļauta pa vienu un to pašu ceļu, vienā un tajā pašā virzienā.  Jāņem vērā, ka zāle tiecas augt un liekties virzienā, kurā tā tiek pļauta, tādēļ pļaušanas veidu ieteicams regulāri mainīt.

Ja katru reizi mainīsiet pļaušanas ceļu un virzienu, veicināsiet vienmērīgu zāles augšanu un varēsiet izvairīties no estētiski nepievilcīgām mauriņa bedrēm.

Nopļautā zāle

Arī šajā gadījumā Jūs, visticamāk, domājat kā vairums cilvēku, kas regulāri pļauj zāli – estētikas dēļ nopļautā zāle ir jāsagrābj un jāsavāc. Tas ir kļūdaini – nopļautā zāle ir lieliska organiskās mēslošanas tehnika, kas atgriež augsnei slāpekli un citas vērtīgas barības vielas.

Pēc pļaušanas pārliecinieties, ka nopļautā zāle atrodas virs svaigi pļautā mauriņa un vērojiet, kā uzlabojas mauriņa kvalitāte!

Piesardzība uz kalniem

Ja Jūsu mauriņš ir stāvs, nekad nepļaujiet taisni uz augšu un uz leju. Šādi rīkojoties, Jūs varat paslīdēt un savainoties. Lai atvieglotu zāles pļaušanu un mazinātu traumu iespējamību, pāri kalniem pļaujiet šķērsām, no viena kalna sāna uz otru, nevis no augšas uz leju un otrādi.

Zāles pļāvēji un cita dārza tehnika pieejama interneta veikalā 220.lv – ienāciet, iegādājieties un mēs garantējam, ka Jūsu zāliens izskatīsies lieliski!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar 220.lv.

Tēmas