Kā izcept garšīgu omleti?
Lai gan katrai tautai ir savas omlešu receptes, kam doti dažādi nosaukumi, par klasiskāko uzskata franču omleti. Tā ir gaisīga un viegla, jo tiek gatavota vienīgi no olām un ūdens vai piena. Protams, katrs kārtīgs pavārs papildina pamatrecepti ar piedevām pēc savas garšas un gaumes un pilda ar visu iespējamo – ar zaļumiem, šķiņķi, sieru, sēnēm, garnelēm u. c.
Tomēr par zemi ar vislielāko omlešu daudzveidību uzskata Ameriku, jo galu galā tur ir saplūduši ieceļotāji arī no tradicionālajām omlešu zemēm Vācijas, Holandes, Anglijas, Itālijas, Spānijas un citurienes.
Ieteikumi garšīgai omletei
* Olām jābūt pavisam svaigām.
* Omlete būs maiga un trausla, ja vispirms miltus rūpīgi samaisīs ar šķidrumu un tikai pēc tam pievienosi sakultas, taču nesaputotas olas.
* Ne visi milti uzsūc vienlīdz daudz šķidruma. Ja omlete cepšanas laikā met kūkumu vai salūst, tad mīklai jāpievieno vēl nedaudz šķidruma.
* Sviests piešķir omletei sevišķi patīkamu garšu, taču mēdz diezgan strauji piedegt. Cepēji ar mazāku pieredzi var izmēģināt zemesriekstu eļļu.
* Omletes garšu var uzlabot arī šādi: uz naža gala uzdur sviesta piciņu un ar to apziež tikko izceptu omleti.
* Gatavojot siera omleti, rīvēto sieru var pievienot mīklai, bet var arī uzkaisīt tikko izceptai omletei un ļaut, lai tas pamazām izkūst.
* Omletes cepšanai ieteicams izmantot pannu ar nepiedegošu virsmu.
* Mīklu ielej pannas vidū un pēc tam, to šūpojot, izplūdina pa visu pannu.
Pamatrecepte omletes mīklai
4 porcijas
15 minūtes + 30 minūtes
120 g miltu
300 ml piena
4–5 olas
sāls, malti pipari
sviests vai eļļa cepšanai
1. Miltus iekul pienā.
2. Ar dakšiņu sakul olas.
3. Olas iemaisi mīklā, pieber sāli un piparus un ļauj mīklai pusstundu pastāvēt.
4. Pannā sakarsē sviestu vai eļļu, ielej mīklu un cep omleti no abām pusēm.
Omlete franču gaumē
4 porcijas
20 minūtes
8 olas
2–3 ēdk. ūdens vai piena
sāls, malti pipari
šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
sviests cepšanai
1. Olas ar dakšiņu rūpīgi sakul, pielej ūdeni vai pienu un pievieno garšvielas.
2. Pannā sakarsē sviestu un ielej olu maisījumu.
3. Ar dakšiņu viegli samaisi mīklu un cep. Omletes virsai jāpaliek mitrai.
4. Gatavo omleti no pannas glīti uzslidini uz šķīvja.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock