Noderīgi ikdienā
2021. gada 11. janvāris, 19:04

Produktu smalcinātājs: kas jāņem vērā pirms tā iegādes

"100 Labi Padomi"

Esi nolēmusi iegādāties pārtikas produktu smalcinātāju? Lai atrastu un nopirktu piemērotāko, pirms tam atbildi sev uz vairākiem jautājumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

■ Kādam nolūkam smalcinātāju galvenokārt izmantošu? Piemēram, kokteiļu gatavošanai, sīpolu kapāšanai un dārzeņu smalcināšanai vai arī riekstu un mandeļu malšanai, vai biezeņu pagatavošanai mazam bērnam.

■ Cik bieži lietošu? – Reizi dienā, nedēļā vai pāris reižu mēnesī.

■ Vai to ņemšu līdzi izbraukumos, piknikos vai dārzā, kur nav elektrības?

■ Kurā vietā virtuvē novietošu, un kā tas iekļausies telpā?

■ Cik lielu naudas summu atļaušos tērēt šim pirkumam?

Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties smalcinātāju

■ Mehānisko vai elektrisko?

Ar roku darbināmie jeb mehāniskie smalcinātāji ir piemēroti pavisam neliela apjoma produktu smalcināšanai, turklāt tiem ir jābūt samērā mīkstiem. Pērkot šādu kapātāju, praktiski nekad nevar zināt, vai izdosies sakapāt produktus vienmērīgi vai tomēr daļa paliks paprāvos gabalos.

Elektriskie smalcinātāji vairumā gadījumu nodrošina vienmērīgi smalkāku vai rupjāku malumu, turklāt sasmalcina arī cietus produktus, ar ko mehāniskās ierīces lielākoties netiek galā.

■ Kāda ir naža asmens kvalitāte?

Vienalga, vai tas ir mehāniskais vai elektriskais smalcinātājs, ļoti svarīga ir naža asmens kvalitāte – asmenim jābūt no nerūsējošā tērauda, jo tikai šis materiāls ir zināma garantija, ka asmens ilgu laiku saglabāsies ass un nebojāts.

■ Kāda ir motora jauda?

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šis kritērijs, saprotams, attiecas uz elektriskajiem smalcinātājiem un norāda, uz ko šī ierīce ir spējīga. Ieteicami smalcinātāji ar jaudu ap 500 vatiem. Šāda ierīce tiks galā ar lielāko daļu darbu. Lai smalki sakapātu, pat samaltu riekstus, mandeles un sēklas, būs nepieciešama jaudīgāka ierīce.

■ Cik liels ir tvertnes tilpums?

Tam nevajadzētu būt mazākam par puslitru jeb 500 militriem. Ja trauks būs par mazu, vajadzīgo daudzumu varēs sasmalcināt tikai vairākos piegājienos, un tas prasīs vairāk gan darba, gan laika.

■ Cik ērti un racionāli lietot?

Ierīcei ir jābūt vienkārši saliekamai un izjaucamai, lai to varētu ātri un bez problēmām izmazgāt. Smalcinātāji ir jāmazgā uzreiz pēc lietošanas, jo sakapāti produkti ļoti ātri piekalst, bet apkaltušu asmeni ir grūtāk notīrīt, un, tādu tīrot, var ātri vien savainot rokas. Pamatnei vajadzētu būt apdarinātai ar neslīdošu materiālu.

Un vēl – ja ierīci paredzēts lietot bieži, virtuvē vēlams atrast tai vietu rokas stiepiena attālumā. Ja tā vienmēr jāceļ nost no augsta plaukta vai jāvelk laukā no skapīša aizmugures, tad, kā liecina daudzi pētījumi, pēc dažām pirmajām reizēm ierīce tur arī paliek un lielākoties vairs netiek kustināta.