Garšīgi
2020. gada 17. novembris, 04:06

Gribu cept mafinus. Kura veidne labāka?

"100 Labi Padomi"

Pirms mafinu veidnes pirkšanas vērts atbildēt pašam sev uz vairākiem jautājumiem: cik bieži es to lietošu, cik daudz mafinu vienā reizē gribu izcept un cik daudz naudas varu tam atvēlēt. Pēc tam iepazīties ar piedāvājumu, tā plusiem un mīnusiem.

No kāda materiāla?

■ Mafinu veidnes no nerūsējoša tērauda ar emaljas pārklājumu. Pēdējā laikā tās ir kļuvušas īpaši iecienītas. Tās ļoti labi vada siltumu, tāpēc mafini izcepas un apbrūninās vienmērīgi. No šādām veidnēm mafinus var viegli izņemt pat tad, ja tās nav ietaukotas. Taču šādas veidnes maksā dārgāk par citām, un dažādu ražotāju noteiktās cenas ir visai atšķirīgas.

■ Metāla veidnes ar pretpiedeguma pārklājumu. Populāras vidējo un arī lēto cenu kategorijā, un kvalitāte mēdz būt ļoti atšķirīga. Lētie ķīniešu ražojumi bieži vien deformējas, līdz ar to mafinu pamatne kļūst slīpa, tāpēc arī paši mafini pēc izskata sanāk kā nu kurš. Ieteicams izvēlēties Eiropas valstīs ražotas veidnes, tādas šur tur vēl ir nopērkamas. Šo veidņu mīnuss – tās lielākoties nav izturīgas pret skrāpējumiem, tāpēc prasa saudzīgu apiešanos. Toties ātri sakarst, un mafini izcepas ātrāk.

foto: Shutterstock

■ Mafinu veidnes no silikona ir izturīgas gan pret karstumu, gan aukstumu, tāpēc vienlīdz labi liekamas gan cepeškrāsnī, gan saldētavā. Tā kā silikona veidnes ir mīkstas un padevīgas, no tām var viegli izņemt izceptos mafinus – atliek tikai mazliet pakustināt un viegli paspiest veidni, un mafins pats iznāk laukā. Tomēr tas nozīmē, ka jārīkojas uzmanīgi tad, kad mīkla tiek iepildīta un veidne tiek likta cepeškrāsnī, lai veidne turētos stabili un mīkla neiztecētu laukā.

foto: Shutterstock

Kādu formu un izmēru?

Klasiskā mafinu forma ir apaļa, taču tagad tiek ražotas arī citādas: sirds, zvaigžņu, eņģeļu, ziedu un citā veidolā.

Tipiskie mafinu plāts izmēri ir 24 x 34 cm, 25 x 33 cm, 26 x 38 cm. Iedobīšu skaits mazajās veidnēs 12–15, lielākās 20–30. Veidnes ar 9 iedobītēm ir racionālas vienam cepējam ēdājam.